Showcase

Habibi

Sunday, 3 June 2012

De presentatie van het Showcase-boek was een wonderlijk succes. Ik weet niet hoeveel mensen er aanwezig waren, maar de zaal was vol. Ik had stiekem gehoopt dat er 25 boeken zouden worden verkocht, maar het waren er 52. En ik denk dat ik alle kopers persoonlijk ken! Er was een moment dat ik in een hoek van de zaal met iemand stond te praten en toen zag ik dat er mensen in de rij stonden om het boek aan te schaffen. Veel vreemder kan ik het niet bedenken.
Uiteraard is dit geen boek dat je makkelijk verkoopt aan mensen die mij niet kennen. Maar dat hoeft ook niet. Ik heb voor iedereen die er vroeg, via de mail of via dit blog, een exemplaar apart gehouden; die liggen op de uitgeverij.
Omdat het boek ook aangeboden is aan de boekwinkels, komt er waarschijnlijk een tweede druk, als dat financieel haalbaar is. Over het geld maakte ik me van te voren af en toe zorgen. Ik voelde me er niet comfortabel bij dat mensen die ik het boek het liefst cadeau zou geven er zoveel geld voor moesten betalen. Vandaar ook die BonBonnen. Maar ik maakte me ook zorgen over de mogelijkheid dat er maar tien of twintig boeken verkocht zouden worden en uitgeverij Xtra een paar duizend euro kwijt zou zijn. Dat blijken achteraf zorgen om niks geweest te zijn.
Als ik dit schrijf is het zondagavond en ik wens iedereen ooit in zijn leven zo’n warme douche van drie dagen toe.
Het afgelopen weekeinde was ik in Haarlem, op de stand van uitgeverij Xtra om het boek te promoten. En ook gewoon voor mijn plezier en om mensen te spreken. Daar zijn nog eens acht exemplaren verkocht. Dat is heel veel voor een beurs waar je voor hetzelfde geld een tas vol geweldige strips zou kunnen kopen.
Ik kocht zelf dit jaar niet veel. Maar dit boek kon ik voor de 20 euro die het kostte niet laten liggen:

Ik heb in de trein slechts de eerste 30 bladzijdes gelezen en het is verhaal is nog beter dan de tekeningen en het artwork. Ik denk dat dit een van de mooiste stripboeken is die ik ooit heb gezien. Ik was al verkocht toen ik het schutblad zag:

Het verhaal begint met een fenomenale uitleg van de Koran en de betekenis van letters:

En dan is het pas pagina 5 van de 475!

Comments:

frits

2012-06-07 17:13:00

Ik heb het boek inmiddels uit en het bleef zo goed als het begon. Lang geleden dat ik ontroerd was door een strip! En wat een ongelooflijk mooi verhaal…