Showcase

Jaarlijkse strip rating

Monday, 25 June 2012

Misschien is het een aardig idee om jaarlijks een lijst te publiceren waarin het werk van striptekenaars wordt gerated, op een vergelijkbare manier waarop dat bij sporters wordt gedaan. Tekenaars van stripverhalen hebben het moeilijk in Nederland. Ze worden steevast op een hoop gegooid met cartoonisten en illustratoren en er is nauwelijks een mogelijkheid om ergens een langer verhaal voor te publiceren, wat voor het maken van lange verhalen een belangrijk aspect is.
Voor alle duidelijk: het gaat mij nu even alleen om lange verhalen. Dat is niet omdat ik niet van cartoons en gags houd, maar omdat dit een ander genre is, dat het lang niet zo moeilijk heeft als lange strips. Voor gags en cartoons is altijd wel een plekje in tijdschriften en op websites.
Ik heb nog niet precies bedacht wat de rating-criteria moeten zijn; ik zou liever willen dat iemand anders dit project overneemt. Maar ik zou zeggen de punten worden gegeven op basis van:
-aantal getekende pagina’s
-aantal gepubliceerde verhalen
-aantal uitgegeven boeken
-hoe lang geleden het werk is gepubliceerd
-de originaliteit van het werk
En eventueel nog een paar extra criteria, zoals het aantal plaatjes per pagina, de oplage van de publicaties, het aantal lezers, enzovoort.
Wat het criterium “originaliteit” betreft: er zijn bijvoorbeeld tekenaars als Michel Nadorp, die al decennia stripverhalen tekent voor Donald Duck en die nauwelijks einge bekendheid geniet bij het grote publiek. Die striptekenaars verdienen ook punten, maar minder dan niemand als Paul Teng, die zijn eigen werk creeert.
Ik vind het moeilijk om een voorlopige lijst te publiceren, omdat ik niet het overzicht heb. Ik zou daarom vragen of iedereen dit dit leest mee zou willen werken aan het samenstellen van een werkbare lijst van criteria, een simpele manier waarop de rating zou moeten werken, en aan het samenstellen van de namen van de striptekenaars die in deze jaarlijst thuishoren.
Omdat dit idee bedoeld is om de stand van zaken in de Nederlands stripwereld duidelijk te maken, stel ik voor om alleen levende tekenaars in de lijst op te nemen. Hoe belangrijk de strips van iemand als Marten Toonder ook zijn, hij levert geen bijdrage meer. Het gaat er bij deze lijst niet om hoe belangrijk of goed het werk is, maar om het in kaart brengen van stripverhalen en hun tekenaars op dit moment. Uiteraard zou er ook een lijst moeten komen van scenaristen, maar laten we beginnen met tekenaars. Welke striptekenaars horen er in zo’n lijst thuis en zou u hun werk raten?
Ik zou op prijs stellen als u zoveel mogelijk mensen attent maakt op dit project. En mocht u dit project op u willen nemen, zich geroepen voelen dit project tot een goed einde te brengen, laat het me dan even weten, want zelf ga ik dit liever niet doen.

Comments: