Showcase

Dawn of time

Thursday, 11 June 2015

Ondanks dat ik er aardig wat boeken over heb gelezen, snap ik niks van de manier waarop Australische aboriginals naar de wereld kijken. Dreamtine, songlines, de symboliek, ik begrijp het gewoon niet. Ik heb de neiging die ik niet begrijp erg interessant te vinden en daar dan vervolgens weer gefrustreerd over te raken.Maar meestal begint er op een gegeven moment toch enig begrip van een onderwerp te dagen. Maar niet als het gaat om de denkwijze van de oerbewoners van Australiƫ.
Vandaag kocht ik dit boek:

De tekst voegt niets toe aan wat ik niet wist, maar de tekeningen zijn ongelooflijk mooi. Het gaat om ongeveer twintig zwartwit tekeningetjes en twintig schilderijen, gemaakt door Ainslie Roberts. Het boek is van 1969, maar mijn exemplaar is een herdruk van tien jaar later. Kennelijk was het destijds behoorlijk populair want tussen 1969 en 1978 is het negen keer herdrukt. Maar ik heb het nooit eerder gezien.

Ainslie Roberts is geen aboriginal, maar zijn prenten geven mij hetzelfde gevoel als de beste verhalen en anekdotes die ik over deze cultuur heb gelezen: mysterieus, waarachtig en fascinerend.
Ik heb er een paar voor u onder de scanner gelegd, zodat u een goede reden hebt om zelf ook een exemplaar van dit boek te gaan zoeken.

Comments: