Showcase

Speelgoed

Friday, 19 June 2015

Vandaag kocht ik een paar oude spellen. Het was duidelijk een partij, afkomstig van iemand die heel zuinig op dit speelgoed was geweest. Ik laat er twee zien. Allereerst dit Bingo-spel:

Als kind had ik ook zo’n spel, met min of meer dezelfde doos, maar volgens mij een latere, iets minder mooie versie. In deze doos zaten ook kleine metalen schijfjes, die nep geld moeten voorstellen en die kan ik me niet herinneren:

Maar de mooiste doos is deze:

Ik wist niet wat ik zag, want dit soort dingen vind ik al jaren zelden meer. Ik weet niet hoe oud dit is, maar ik schat toch meer dan zestig jaar. En het ding is ongebruikt!
De prachtige verpakking staat in schril contrast met de inhoud:

Zelden zulk goedkoop en lelijk gekleurd plastic gezien. Ik werd er bijna door ontroerd.
Die poppetjes herinner ik me heel goed, maar niet van dit speelgoed. Maar ik had er ooit een paar, die precies op dezelfde manier aan elkaar vast gemaakt konden worden. Maar verder herinner ik me er niks van. Het geheugen is wonderlijk: ik weet dat ik meer weet, maar kan er niet bij. Waarom weet ik onmiddellijk dat ik ooit zulke poppetjes heb gehad, maar kan ik me verder niets van die poppetjes herinneren?

Comments:

Mieke Heijkoop

2015-06-19 21:58:56

Wij hadden ook zo’n zelfde Bingospel. Ik kan mij de muntjes nog wel herinneren, die randjes waren best scherp. Het mooiste vind ik dat zakje erbij, daar zou ik echt nooit meer aan gedacht hebben.

Peter Siegel

2015-06-19 22:10:50

zoals je op FB kan zien: ik heb tientallen van de simex mannekes gespaard de afgelopen jaren, heb ook wat paardjes en ladders en een afgeragde doos… man wat een vomdst! jaloers

Herman Roozen

2015-06-19 22:11:08

Wij hadden ook precies die Bingo. Inclusief scherpe randjes en zakje.

Miche

2017-11-02 15:39:40

Ik speelde urenlang met de Mini-Boys in de jaren 70. Ik vind het zó jammer dat ik mijn hele collectie een tijd geleden wegdeed. Ik ben dus ook erg jaloers op jouw doos!