Showcase

Scannen

Monday, 29 June 2015

Deze week moest ik veel scannen voor een stripboek dat ik heb geletterd. Het boek is een goed verhaal, maar heeft erg veel tekst en heel veel onomatopeeen en andere typografische puzzels. Tijdens het scannen van de tweehonderd bladzijdes heb ik deze tekeningen gemaakt:

Het scannen is voor mij een van de redenen geweest dat ik een jaar of tien ben gestopt met letteren. Ik kreeg per pagina voor het letteren minder dan de helft dan het goedkoopste bedrijf vroeg voor het scannen van dezelfde pagina en toen was me duidelijk dat letteren van strips niet meer rendabel was. Mijn lettertarief was rond de acht euro, het scannen van een pagina kostte zestien euro. Ik had toen geen zin om dat zelf te doen, ik vond dat de uitgever dat moest regelen.
Die strijd is inmiddels verloren. Maar bij dit boek werd ik gevraagd om alle scans zo aan te leveren dat ze zonder extra werk ingemonteerd kunnen worden. Dat betekent alles op stand zetten en alle vlekjes verwijderen. Als handletteraar beschouw ik dat als extra werk, maar er is uiteraard geen extra geld voor. Ik vind letteren erg leuk werk, maar dan alleen voor tekenaars en boeken die ik zelf uitkies. Dit is gewoon een opdracht voor een commerciƫle uitgeverijen dan gelden toch andere regels. Daar heb ik me op verkeken, en voortaan ga ik dit niet meer doen.
Onlangs was er een marktletteraar in het nieuws. Dat was een eye-opener: dat hij wel van zijn werk kan leven en ik niet, komt me voor als vreemd. Maar het ligt natuurlijk vooral aan mezelf.

Comments:

Mirjam Boelaars

2015-06-30 10:23:56

Wat je aan het doen bent is litografen werk (scannen en retoucheren) en moet extra worden betaald. Volgende keer maar weer proberen uit te leggen, Frits?