Showcase

Rock'n'roll

Thursday, 18 June 2015

Gisteren was er een optreden van maar liefst drie bands in OT301.Op een woensdagavond, om acht uur begon de eertse band te spelen en om half twaalf stond ik weer buiten. Entree 8 euro. Ik schat dat er hooguit dertig mensen waren en die hadden allemaal een onvergetelijke avond.
Ik ging voor Joe Buck, die als one man band op trad onder de naam Joe Buck Yourself:

Hij ziet eruit alsof ie door Peter Pontaic is bedacht en hij klinkt als iemand met wie ik niet graag van gedachten zou willen ruilen. Maar wat een energie en overgave!
De avond begon net een duo waarin Joe Buck de staande bas bespeelde. Op zang, gitaar en mondtoeter was Tony Bones. Het was een wereld act, met goeie liedjes, strak gespeeld en veel van het heilig vuur waar het allemaal om te doen is. Voor Viva le Vox alleen al had ik graag die 8 euro betaald, en wel meer ook.

Maar toen kwamen The Hooten Hallers. Ik had nog nooit van de band gehoord. Een staande drummer, een zittende gitarist en een dame op sax, die vanaf de openingstonen de zaal platspeelden met een soort mix van rauwe gospel, blues en rock’n’roll. Onbegrijpelijk, zo origineel en goed en dan niet wereldberoemd.
Op de video’s klinken ze veel en veel tamer dan live, maar u zult het er mee moeten doen.

Joe Buck solo bekoorde mij muzikaal het minst van wat ik die avond hoorde, maar het optreden was belevenis van het zeldzame soort. Het is altijd lastig om uit te leggen wat ik nou rock’n’roll vind. Niet dat stoer doen, opscheppen en hard spelen. Het moet echt van binnen komen. Er is een serie bootleg elpees met obscure r’n’r singels en die heet “Desperate rock’n’roll”. Die titel is de vlag die de lading perfect dekt. Er moet een soort innerlijke noodzaak zijn anders wordt r’n’r als snel een trucje, waar ik heel snel bij afhaak. Joe Buck is zo desperate dat je je af en toe geneert om erbij te zijn.
Petje af voor de mensen van OT301, die regelmatig door de week dit soort concerten organiseren. Ik snap niet hoe dat kan. Zelfs als zouden die dertig bezoekers heel veel drinken, en ze hadden daar maar vier uur voor, dan nog zie ik niet hoe ze kosten eruit kunnen halen. Dit is duidelijk een andere wereld dan die van de Heineken Music Hall en Paradiso.

Comments:

Roland Vonk

2015-06-19 09:48:35

Innerlijke noodzaak is in het algemeen geen slechte motivatie.