Showcase

De Kievers

Tuesday, 10 November 2015

Afgelopen zaterdag was in Concerto de presentatie van de Kievers-elpee. Over de ceedee heb ik het al eens gehad, maar Vic heeft het voor elkaar gekregen dat dit muzikale document nu op vinyl is verschenen, bij Concerto Records Unlimited. Met nu ook het nummer van Karin Kent erbij, “Als ik een jongen was”, dat op de ceedee nog ontbrak. En zoals Vic zelf zei: het is uiterst onwaarschijnlijk dat er nog een liedje in 1964 in Nederland over of van de Beatles op plaat is gezet. Tom Weel, die samen met Vic het speurwerk voor dit project deed, kun je zoiets wel toevertrouwen. Piet Schreuders maakte de hoes, waardoor het helemaal een collectors item is geworden. Maar wel een collectors item dat weinig gedraaid zal worden, want de meeste liedjes zijn niet om aan te horen.

De drie liedjes van Peter Koelewijn op de elpee springen er uit, hij is eigenlijk de enige die in 1964 iets van het gevoel dat de muziek van de Beatles had kon benaderen. Peter was op de presentatie aanwezig en vond het zelf allemaal maar matig gelukt, omdat zijn hart nou eenmaal meer bij de rock’n’roll ligt. Maar ik vind het een waanzinnige prestatie dat iemand, die in 1964, toen men in Nederland amper van de Beatles gehoord had en ze nog maar net een paar singels uit hadden, al in staat was om twee liedjes te schrijven in de stijl van de Beatles. Er is ook een filmpje opgedoken waarop Peter in 1964 een van die liedjes speelt, en dat was op de presentatie te zien.

En tenslotte dit nummer, de B-kant van de Beatles-cover die op de elpee staat, maar dat zelf niet op de elpee kwam, want het is waarschijnlijk net iets te weinig Beatlesk:

Comments: