Showcase

Vic

Wednesday, 4 November 2015

Hoewel ik hem al vaker had ontmoet, heb ik Vic van der Reijt pas echt een beetje leren kennen ten tijde van De Muzikale Verleiding. Dat boek, dat ik samen met Dolf Hell heb gemaakt, werd uitgegeven bij Nijgh en Van Ditmar, waar Vic de directeur was. Hij bekommerde zich het boek en de auteurs, op een manier die op mij veel indruk maakte. Zonder Vic had ik de handdoek al na een paar weken in de ring gegooid, denk ik. Een boek maken is namelijk een hoop gedoe, vooral gedoe dat niets met het schrijven op zich te maken heeft. Ik had me daar danig op verkeken, ook al had ik al eerder een paar ervaringen met het maken van boeken en uitgevers.
Vorige week vierde Vic zijn afscheid bij Nijgh. Hij gaat met pensioen. Het werd een feest bij Kapitein Zeppos, met prachtige verhalen van mensen die hem van dichtbij hebben meegemaakt en goed wisten te verwoorden wat voor een bijzonder mens Vic is. En hoe belangrijk zijn rol is in de tot stand koming van allerlei boeken, bladen en carrieres. Het feest eindigde met een select gezelschap op de dansvloer en na afloop kreeg iedereen een exemplaar van Vic laatste muziekboek mee, het “Groot 45-toeren boek”. Dat had ik natuurlijk al, maar het was een mooie aanleiding om het weer eens te lezen.
Ik heb de speeches en optredens met mijn telefoon opgenomen, maar daar ga ik u niet mee lastig vallen omdat er veel te veel doorheen wordt gepraat. Best jammer, want de uitvoering van “Meisjes” door Vic en Raymond van het Groenwoud was onvergetelijk. En ook Mieke Stemerdink, die ter afsluiting een aantal van Vics favoriete smartlappen zong, had u vast graag willen horen. Tijdens het eerste liedje dat Zazi zong was de zaal nog relatief stil, dus om u toch een beetje sfeer te laten proeven, laat ik dat horen. Helaas ontbreekt de eerste helft omdat ik zonder leesbril niet snel genoeg op de juiste knopjes wist te drukken:

In plaats van cadeaus vroeg Vic van iedereen een handgeschreven brief. Dat resulteerde in een een enorme lading brieven, waar ik bijna jaloers op was. Als ik met pensioen ga, ga ik dat ook vragen.

Comments:

Roland Vonk

2015-11-04 20:42:32

Frits, na onze dood hebben we nog tijd genoeg om met pensioen te zijn. Voor die tijd moeten er dingen gedaan worden. Veel dingen. Ik zal je weer eens post sturen. Bijvoorbeeld.