Showcase

Doosje (3)

Sunday, 1 November 2015

Dit is waarschijnlijk en van de mooiste doosjes-met-inhoud die ik ooit heb gevonden:

Het is een metalen sigarendoosje met een inhoud die een verhaal vertelt dat ik u helaas niet kan navertellen:

Er zitten bidprentjes in en een paar foto’s:

En een ansichtkaart die op het moment dat ik dit doosje kocht een diepere betekenis had dan ik nu kan terugvoelen:

Ik was op dat moment erg vol van Peter Pontiac, die zoals u weet dood is. Er zijn meer mensen die ik goed heb gekend overleden, maar het is vreemd dat er een enorm verschil zit tussen mijn relatie met die mensen tijdens hun leven en de manier waarop ze voortleven in mijn hoofd. Hoewel ik het wel een beetje snap, blijft het wonderlijk dat mensen met wie ik tijdens hun leven een intense, ingewikkelde relatie had, na hun overlijden in mijn hoofd voortleven zonder al dat gedoe dat de relatie zo moeilijk maakte. Op het moment dat ik dit doosje kocht worstelde ik met het besef dat mijn verdriet om Peter puur zelfmedelijden is. Toen ik die kaart van de dieren aan de hemelpoort zag, was het alsof Peter over mijn schouder meekeek en, speciaal voor de mensen die allergisch zijn voor wonderlijke ervaringen, alsof hij dit allemaal in scene had gezet om mij duidelijk te maken dat ik belachelijk bezig was.
Onder in het doosje zaten hele kleine papiertjes, die met een minuscuul en uiterst zorgvuldig handschrift zijn volgeschreven:

Het zijn bijbelse teksten, vermoedelijk preken, maar er zitten ook een paar gedichten tussen, waarvan ik niet weet of de schrijver ze heeft overgeschreven of zelf heeft geschreven. De papiertjes zitten netjes aan elkaar geniet en het zijn vaak behoorlijke lappen tekst:

Ik zou dolgraag zelf dit soort doosjes maken, maar ik vertelde u al eerder dat dit niet te doen is. Het is net als het praten van onzintaal of het tekenen van niet bestaande dieren: hier zijn onze hersens niet toe in staat.

Comments:

Federico

2015-11-03 01:16:24

Wat kan ik toch genieten van de manier waarop je mij over je schouder laar mee kijken. Als dan bovendien nog een blik wordt gegund op je intieme zielenroerselen is mijn dag helemaal geslaagd. Een prachtig Pontiac moment!

Niels

2015-11-07 12:58:45

gewoon doen, zo’n doosje…..