Showcase

Roland Vonk

Sunday, 11 October 2009

Voor de 40 liedjes, die op de twee ceedees staan bij “De Muzikale Verleiding”, hebben we de plaatjes zelf als master moeten gebruiken. De originele opnames waren onvindbaar, en waarschijnlijk al lang geleden vernietigd. Wie de plaatjes kent, weet hoe slecht sommige klinken. Vooral de kartonnen fotoplaatjes, waarvan er aardig wat op de ceedees staan. Ook al heb ik hard gezocht naar onberispelijke exemplaren, het geluid bleef beneden de maat. Bovendien wilde ik dat de liedjes niet allemaal een verschillende klank zouden hebben. Bij sommige compilaties stoorde dat mij. Of eigenlijk is het andersom: bij sommige compilaties viel me op dat de liedjes klonken alsof ze uit een en dezelfde studio afkomstig zijn. Dat maakt het beluisteren van een verzameling liedjes een stuk aangenamer. Iemand met hele goede oren heeft die opnames ge-remastered op een manier die ik niet begrijp of beheers.
Uiteindelijk heeft Roland Vonk zich over dit werk ontfermd. Ik weet niet hoeveel uren hij er mee bezig is geweest, maar het resultaat is verbijsterend: een aantal van de liedjes op de ceedees klinken zo goed dat ik op de ceedes instrumenten hoor die ik op de plaatjes zelf nooit gehoord heb! En als u weet hoeveel krassen en tikken en andere ongewenste bijgeluiden er op de singels stonden die Roland Vonk als werkmateriaal kreeg, dan is het resultaat een wonder. Ik ben daar minstens zo blij mee als met het boek.
Des te vervelender is het dat in het hele boek Roland Vonk nergens wordt vermeld als audio-restaurateur. Dat ligt voor een deel aan mij: ik ging op vakantie toen er nog een laatste (zeventiende?!) correctieronde moest komen, en toen is het niemand opgevallen dat Roland Vonk niet meer in het colofon stond.
Ik weet niet hoe ik dat goed kan maken, maar ik verzin nog wel iets. Misschien vraag ik Roland om ook het geluid van de platen voor alle volgende projecten te restaureren. Want iemand die zoveel uren en aandacht heeft gestopt in de 40 liedjes die op de “DeMuVe” staan, moet van dit werk houden. Dat volgende project wordt waarschijnlijk weer ouderwets no-budget, maar dat zal iemand met zo’n passie voor geluid niet uitmaken. Je naam in het colofon moet voldoende beloning zijn!
Eén van de projecten op mijn lijstje is een ceedee/boekje over de familie Woiski.
Hier is een reclameplaatje van Max Woiski Jr dat het boek niet haalde:

Er staan vier liedjes op dit reclamegrammofoonplaatje voor Dubo, een slotenfabrikant. Drie “gewone” liedjes en een reclamelied :

Comments: