Showcase

24HCD (3)

Wednesday, 8 October 2014

Het is lastig te beschrijven wat er nou zo bijzonder aan die 24 Hours Comic Day was. Het was namelijk vooral de sfeer. Ik maak dit zelden mee: meerdere mensen die puur voor hun plezier 24 uur non stop iets doen zonder ook maar de minste irritatie of wanklank.
Ik was erg onder de indruk van Florith Ruigrok. Een negentienjarige jongedame die nog nooit een strip had gemaakt. Ze deed een of andere ingewikkeld klinkende opleiding maar tekende ook graag en iemand had haar verteld van de 24HCD en toen had ze zich gewoon aangemeld. Ze schilderde haar strip met ecoline. Ze zei dat ze geen verhalen kon verzinnen en daarom had ze maar de Griekse mythe van Persphone verstript. Niet alleen was dat prachtig gelukt, ze was ook als eerste klaar, twee uur voor de deadline. Omdat de lokale televisie toen net langskwam, was zij de aangewezen persoon om iets voor de camera te zeggen. Ze maakte een fraaie verspreking: ze zei dat haar aandachtsspanne slechts twintig uur was. Dat zal heel wat ouders van negentienjarige kinderen doen opkijken. Ik zie weinig negentienjarigen nadoen wat Florith gedaan heeft. Ik heb alleen wat slechte foto’s die ik u kan laten zien, maar hier zijn ze:

24 uur, dat zijn drie volledig werkdagen, en dan zonder slaap en met maar twee pauzes. En het betekent ook een pagina per uur. Vandaag bedacht ik dat als je in dit temo zou kunnen tekenen, en dan gewoon acht uur per dag, dan makk je drie strips van 48 pagina’s per week en dan heb je zondag nog vrij ook.
Ik zou u ook de strips van de andere deelnemers willen laten zien, maar daar heb ik geen foto’s van. Ik kon ook heel weinig vinden van de paar honderd andere deelnemers aan de 24HCD. Ik heb op het moment ook weinig tijd om te zoeken, want ik ben mijn werkruimte aan het verhuizen naar de kamer van onze zoon, die sinds een week op zichzelf woont. Een goede reden om het hele huis een keer een beurt te geven. Maar mijn eigen spullen zijn natuurlijk een logistiek probleem: voordat dat allemaal weer netjes in andere kasten staat, is het waarschijnlijk 2015. Maar ik krijg wel een echte kamer en daar verheug ik me zeer op.
Mocht iemand een site vinden waarop de resultaten van de 24HCD te zien zijn, zou ik dat graag horen.
Ik ben toch maar begonnen aan het afmaken van mijn strip. Ik schat dat ik tien uur extra nodig heb. Dat is best treurig. Volgend jaar ga ik dat beter inschatten. Ik denk dat ik dan ga proberen niet te schetsen, maar meteen in inkt te tekenen. Dat lijkt me sowieso de enige manier waarop ik ooit strips zou willen maken, en de 24HCD is een mooie gelegenheid om het te leren.

Comments: