Showcase

Tadadaaaaa (2)

Friday, 24 October 2014

Het betekenen van verpakkingen is een van de hevigste creatieve bevliegingen die ik tot nu toe heb gehad. Ik heb een paar keer een langdurige schrijfaanval gehad, maar dat was toch anders en bovendien al ruim tien jaar geleden. Het voltekenen van de binnenkanten van verpakkingen is volstrekt zinloos. En waarschijnlijk mede daarom zo aantrekkelijk.
Hier zijn er weer een paar:

Kunst maken is natuurlijk per definitie zinloos. Het is de bedoeling van kunst om dingen te maken die nieuw zijn. Dat in onze samenleving vaak wordt gedacht dat kunst er zou zijn om mensen te plezieren, is een gevolg van de misvatting dat alles iets moet opleveren, liefst geld. Ik hang het idee aan dat kunst een soort exploratie van ons innerlijk is. Elk doel dat iemand daar bij heeft, doet afbreuk aan de zuiverheid van de hele onderneming. Dit idee is niet nieuw, maar het kan geen kwaad om het af en toe weer ter sprake te brengen. Want ik voel me soms bedreigd door de mensen die vinden zomaar iets doen verspilling van tijd is. En soms zelfs erger: dat het een schande is om nutteloze dingen te doen in een wereld waarin zoveel ellende en leed is.
Maar ik geloof niet dat het leed en ellende in de wereld ongedaan gemaakt kan worden door iets te doen. De oplossing is volgens dingen te laten, ophouden met van alles te doen om dingen te bereiken. Niet dat ik hieraan denk als ik verpakkingen zit te betekenen, maar ik grijp deze gelegenheid aan om het nog eens te zeggen.

Comments:

Cora baas

2014-10-24 18:32:02

wat een mooi stukje Frits. Ik ben het helemaal met je eens

Roland Vonk

2014-10-24 20:36:02

‘Nut’ is een zwaar overschat begrip.
Mag ik het zo samenvatten?

Rico

2014-10-24 22:35:12

Klinkt het raar als ik deze uitingen onder de noemer “time travelling” orden. Je geest haar eigen weg laten kiezen zonder enig benul van andere zaken, tijd in het bijzonder.

Rico

2014-10-24 22:35:38

Klinkt het raar als ik deze uitingen onder de noemer “time travelling” orden. Je geest haar eigen weg laten kiezen zonder enig benul van andere zaken, tijd in het bijzonder.

Rico

2014-10-24 22:38:06

Veel van de uitsneden doen me ook denken aan vensters. Hier is de link naar een ruimteschip snel gelegd. Groundcontrol to Major Tom….

Jon van den Berg

2014-10-25 18:01:57

Prachtige drie-, vier-, veelluiken, Frits. Mooi om te zien hoe de beperking de kunstuiting bepaalt