Showcase

Frits' hoekje

Sunday, 9 September 2007

For an IT magazine that a friend is editing I wrote a piece about some of my records that have to do with computers. It is all in Dutch, but here is it anyway:

Met name de liedjes uit de randgebieden van de muziekwereldvormen niet alleen de soundtrack van onze eigen levens, ze geven ook een goed beeld van de tijdgeest.
Het is moeilijk voor te stellen dat nog geen tien jaar geleden mensen thuis amper PC’s hadden staan. Downloaden, DVD’s, mobieltjes en al die andere digitale dingen die nu de gewoonste zaak van de wereld zijn, waren toen nog letterlijk toekomstmuziek. Of…?
In mijn Wall of Records staan toch een paar plaatjes waarop een glimp van de digitale toekomst werd vastgelegd. Hier zijn mijn vijf Nederlandse favorieten:

1. IBM was er vroeg bij. Dit 45 toeren plaatje is van midden jaren 70, en was bedoeld om te laten horen dat computers niet alleen gebruikt kunnen worden voor het maken van berekeningen, maar ook voor het componeren van muziek. Door de kenmerken van specifiek muziek in een IBM computer in te voeren werd door deze computer in dat genre een eigen compositie gemaakt. Op dit singeltje vallen o.a. een Finse tango en een Bach-achtig stuk te genieten.

2. In 1978 maakte Elektor Software Service dit singeltje met vijf op een computer gemaakte kerstmelodieën. Het was reclame voor het Elektuur-SC/MP systeem, wat vermoedelijk hele primitieve muziek software was.

3. Volgens de hoes zijn alle instrumenten die op dit plaatje te horen zijn geprogrammeerd op een Commodore CBM 64 computer. Als leek zal ik dat moet geloven. Het klinkt als een typisch 1984 liedje, want in de helft van de top 40 werd je destijds om de oren geslagen met digitale klanken. En niets klinkt zo ouderwets als de toekomst van vroeger! Maar de hoes is interessant, omdat we daarop een personal computer kunnen zien. Helaas voor Commodore zijn de PC’s bij u en mij thuis van een ander merk, en helaas voor mij zien ze er veel minder spectaculair uit dan de robot op dit hoesje.

4. Voordat we ontdekten dat de PC’s er uit zagen als een televisie, was ons jarenlang een robot beloofd. Natuurlijk, een gemiddelde PC kan veel meer dan de robots die ons in de jaren 60 en 70 beloofd werden, maar ik kan toch nog steeds niet een zekere mate van teleurstelling onderdrukken als ik naar dit hoesje van Teach In kijk. Op mijn PC is aan sex geen gebrek, maar in dit nummer, dat in 1979 een kleine hit was, is sprake van sex mét een computer.Dat zou ik met een PC toch niemand aanraden.

5. Dit singeltje van het bedrijf Multi Function Computers BV werd gemaakt ter gelegenheid van de Europese Software Beurs van 1984. Hans van Hemert tekende voor de productie en Bert Hulleman zong het. De kans dat u het plaatje ooit gehoord heeft is klein, en daar hoeft niet om te treuren. Volgens de hoes “behoren tot de specialisaties van Multi Function Computers oplossingen voor de transportwereld, de overheid en productiebedrijven.” Het maken van liedjes was duidelijk niet één van hun specialiteiten.
Here is the The robot, by Teach In:

Comments: