Showcase

Reclameboekjes en aanverwante artikelen

Friday, 23 September 2011

Frans de Jong bracht onlangs een stapeltje reclamboekjes en aanverwante artikelen. Vooral die aanverwante artikelen vind ik geweldig, maar de boekjes mogen er natuurlijk ook zijn. Het zijn er behoorlijk wat, en dit zijn de minst interessante:

Dit zijn allemaal reclameboekjes van na 1975 en toen waren de hoogtijdagen voor dit genre voorbij. Maar voor al de illustraties in de Nutriciaboekjes zijn mooi genoeg om deze boekjes op de plank te zetten met kopij voor het Grote Nederlandse Reclameboekjes Boek.

Ik heb veel vaker werk van deze tekenaar gezien, maar ik ken zijn of haar naam niet. Mocht u dat weten, neem ik die kennis graag van u over.
Frans gaf me ook wat reclame ansichtkaarten. Zoals deze Pipo-kaart van Bros:

Dit is de achterkant van de kaart:

Ik herinner me deze kaart; volgens mij had ik ze allemaal meerdere keren dubbel. Ze zaten als bodem in een verpakking van vijf of zes Bros repen, meen ik me te herinneren. Mijn broer at de repen, ik kreeg de Pipo-kaarten.
Van de Venz-kaart die Frans gaf zijn er ook meer:

Op de achterkant staat er nog zeven van deze leuke kaarten zijn, gratis bij Venz chocoladehagel!

Heel mooi is deze kaart van Leeuwenzegel margarine:

Blijkens de tekst op de achterkant heeft Leeuwenzegel ooit een Prins Leo krant uitgegeven:

Ten slotte van deze eerste greep uit de stapel reclameboekjes van Frans is hier een mini sprookjesboekje (6×9cm) uitgegeven door Celwa. Omdat het boekje zo klein is heb ik ook meteen de achterkant maar gescand. zodat u weet wat Celwa ooit verkocht:

De tekeningen in het boekje zijn mooi, maar waarschijnlijk niet van Nederlandse makelij:

Volgens een lijst in het boekje zijn er tien verschillende deeltjes verschenen in Serie A :

Dat geeft hoop dat er ook andere series zijn gemaakt. Ik hoop op het complete alfabet. Dat zijn dat 26 keer 10 deeltjes.

Comments:

rudi

2011-09-24 08:55:43

Inderdaad at ik graag brosrepen. Als ik nu naar de kaart kijk geloof ik dat zowel pipo als mammaloe door stand ins worden gespeeld. wat denk jij?

jan

2011-09-24 13:14:23

Mee eens, Rudi. Het zijn niet de echte.

Rob

2011-10-03 18:43:44

Die prachtige Pipo prent leen ik deels even voor/als mijn FaceBook profiel-foto, OK?

KOEiE!
Rob

frits

2011-10-03 18:53:20

Ga je gang, Rob. Het is trouwens niet mijn materiaal!

Blauwe Hein

2011-11-07 00:32:17

@Rob: Maar dit is niet de echte Pipo! Omdat Cor Witschge redelijker betaald wilde worden voor zijn verdiensten, werd hij vervangen door Cees van Oyen. Vast een prima kerel, maar de kijkers moesten hem niet, en op veler verzoek keerde Cor Witschge de volgende serie weer terug. Neem geen genoegen met de hulp-Sinterklaas, kies voor de echte!

Jon van den Berg

2012-07-11 19:27:03

Dag Frits, de naam van de tekenaar van Nutricia – dat “voeden” betekent – is zeer waarschijnlijk Herman Jansen. Als wij elkaar treffen laat ik het je zien aan de hand van het boekje “Dit is het verhaal van God en van de mensen”(jawel) uit 1967. Op mijn (katholieke) basisschool werd dat boekje uitgedeeld aan communicantjes in spe. Groet! Jon

frits

2012-07-12 20:51:39

@John: Leuk! Ik was het al vergeten, maar ik wil dat boekje tzt graag zien.
Groeten,
f