Showcase

Dance twilight zone

Thursday, 18 September 2014

Lang geleden kreeg ik van een ex-deejay een paar dozen met 12 inches uit 1989-1992. Voornamelijk house, maar ook new soul en rap en nog wat curiosa. Aanvankelijk was ik er niet echt kapot van, maar sinds een paar jaar ben ik helemaal om. En ik heb inmiddels natuurlijk het kaf van het koren gescheiden.
Het gaat mij om de platen die net iets anders klinken dan wat de sound is die ik me van die tijd herinner, namelijk de fantasieloze houseritmes, het gebrek aan melodieën en de lelijke hoge zangpartijen. Natuurlijk waren er wat hits die ik ook toen al goed vond, en daar heb ik al een paar keer over geschreven, maar inmiddels heb ik zo’n honderd singels uit die periode die ik goed vind. Ik heb het liefst gewone 7 inch singels, en tot mijn verrassing zijn die er vaak, ook van platen waarvan ik dacht van niet. Onlangs kocht ik weer een mooie stapel singeltjes met nummers waarvan ik er een aantal al op 12 inch had.
Wat ik interessant vind aan die periode is dat er nog niet een duidelijk onderscheid werd gemaakt tussen disco, rap en house. Dat was een paar jaar later wel het geval. Maar rond 1990 werd er nog gewoon gehiphoused of geraphoused.
Ik zit nu een paar compilaties te maken, en deze singels komen er zeker op:

Comments: