Showcase

Haeckel en Berlage

Sunday, 21 September 2014

In Mediametic is een tentoonstelling van het werk van Ernst Haeckel.

Er hangen zo’n honderd uitvergrotingen van de tekeningen die hij maakte voor zijn boek “Kunstformen der Natur”, er ligt een origineel exemplaar van het boek ter inzage, er zijn lampen te zien van Bernotat & Co, geïnspireerd op Haeckel’s radiolaria-tekeningen, maar bovenal hangen er zo’n twintig originele tekeningen van Berlage:

Er was helaas geen boekje van, dus u moet het doen met mijn vage foto’s.
Ik wist helemaal niet dat het werk van Haeckel een inspiratiebron voor Berlage was. Maar nu ik het zag, begreep ik het meteen.
De tekeningen van Berlage waren van een enorme schoonheid. Het waren slechts werktekeningen, bedoeld als voorbeelden voor de ornamenten in zijn gebouwen, maar zo perfect uitgewerkt dat het kunstwerken op zich waren. Als hier ooit een boek van gemaakt zou kunnen worden!
Hier zijn nog wat foto’s:

Het is ongelooflijk dat het werk van Ernst Haeckel zo ongelooflijk mooi, origineel en belangrijk is, en dat het tot voor kort bijna vergeten leek te zijn. Toen ik zag hoeveel invloed zijn tekeningen op Berlage hebben gehad, bedacht ik dat waarschijnlijk heel veel art deco en andere kunst uit die periode door hem geïnspireerd is.

Comments:

Frans de Jong

2014-09-21 13:16:21

PRACHTIG!
dank voor het maken en delen van de foto’s.

Ton de Ruijter

2014-09-21 13:34:14

Ga ik zeker bezoeken…

Roland Vonk

2014-09-21 15:50:19

Errug fraai.

Mirjam Boelaars

2014-09-21 21:53:34

mooi! Ook prachtige kleuren. Zo’n linoleum ontwerp, schitterend! Soms komt er een revival van een stijl na een expositie. Wie weet?