Showcase

Vinyl gimmicks

Wednesday, 10 September 2014

Op de labelmarkt, die eens in de zoveel tijd in de Tolhuistuin wordt georganiseerd, kocht ik wat aardige flexi-singels, waaronder eentje van Het Rotterdams Toneel. Het was in de jaren zestig niet ongebruikelijk om bij het programma van een theatervoorstelling een flexi-plaatje met wat fragmenten te doen. En de plaatjes werden uiteraard steevast gemaakt door Sonopresse.

De interessantste singels uit het stapeltje zijn twee flexies met teksten over Abnormal Psychology. Uit de tijd dat homosexualiteit nog tot de psychologische aberraties werd gerekend die genezen konden worden. Met de fragmenten van dit plaatje kan ik heel wat homo-collega-muziekverzamelaars op de kast jagen. En ook op dansavonden doen dit soort fragmenten het altijd goed tussen twee dansnummers door.

Op de stand van Record Industry kon je ter plekke een singel in een oplage van 1 opnemen en laten persen. Het is jammer dat ik geen instrument beheers, want anders had ik dit beslist gedaan. Geweldig bedrijf is dit toch! Er lagen ook wat exemplaren van deze uitgave:

Een paar jaar geleden kon ik u al vertellen dat men bij Record Industry bezig was om al dit soort vinyl-gimmicks nieuw leven in te blazen, en het handpickupje is dus ook terug!
Het werkt alleen niet goed: in de oude versies zat een plastic rondje waar een kuiltje in zat; als je daar je vinder in duwde kon je het plaatje met wat oefenen vrij aardig op het juiste toerental laten ronddraaien. Bij deze nieuw variant zit er een plastic bobbel en daarmee lukt het mij niet. Maar who cares, dit is een probleem dat in een handomdraai is opgelost. Het wachten is op de toepassingen. Waar blijven al die rappers die zo’n handpickup als promo maken?!

Comments:

Roland Vonk

2014-09-10 13:23:07

Die toneel-Sonopresse heb ik. Naar de homo-therapie ben ik wel benieuwd …