Showcase

Frans Naerebout

Monday, 25 April 2016

260416 Zeevaart
De beschuitfabrieken van Hooimeijer & Zonen uit Barendrecht brachten een reeks plaatjes boeken uit over schepen en zeevaart.

De tekeningen zijn bijna altijd gemaakt door Frans Naerebout en die maakte er veel werk.

De plaatjes zijn zo groot als een luciferdoosje, maar ik vermoed dat de originelen minstens op A4 zijn gemaakt. Ik zou ze graag eens op dat formaat zien! Maar dat geldt voor veel plaatjes in mijn verzameling reclameplaatjesboeken.

Comments:

Ben Vranken

2016-04-25 12:41:14

Dat is grappig Frits .Frans Naerebout was mijn tekenleraar toen ik op de HAVO zat. Hij zat altijd in de klas met een sigaartje in zijn mond aan dit soort klussen te werken en hij werkte graag met halflege viltstiften. Hij gaf je een opdracht en als je daar niet uitkwam dan hielp ‘ie je daarmee (in de praktijk betekende dit vaak dat ‘ie je halve tekening maakte ) Wanneer je dan een aantal lessen later voor een cijfer ging dan kreeg je een 10! Hij woonde in Vlissingen en is in 1988 overleden. Een van zijn voorouders was loods en mensenredder en heeft een standbeeld op de boulevard in Vliss.Hij is hier wel een soort van bekende stadsgenoot… groetjes

Dolf Hell

2016-04-25 15:36:27

Een paar decennia geleden werden de originelen geveild bij De Zon, toen nog op de Overtoom. Dat moet kort na Naerebouts stervensjaar (1988) zijn gebeurd. Ik heb er toen twee gekocht. Een heb ik er weggegeven. De ander hangt bij me thuis: De Statendam III uit Op de lange deining. Dit origineel is op A 4-formaat. Als je het wilt zien, kom dan maar weer eens bij me langs.