Showcase

Morgen gebeurt het...

Monday, 25 April 2016

250416 Reclameboeken
Onlangs kocht ik weer een stapel reclameboeken. Of eigenlijk met ik zeggen: reclameplaatjes-boeken. Het zijn boeken waarin plaatjes moesten worden geplakt die je kreeg bij aanschaf van een product. Chocolade, sigaretten, koffie, thee, enzovoort. Ik heb hier een paar jaar geleden al veel over geschreven. Ik was van plan er eenboek overte maken, maar daar kwam ik van terug omdat ik geen vorm voor zo’n boek kon bedenken. Ik wil vooral de tekeningen laten zien en dan met name van de boeken die tot mijn verbeelding spreken, de boeken over ruimtevaart, atoomenergie, dino’s, diepzeevissen, enzovoort. Dit is bijvoorbeeld zo’n boek:
Het boek is geschreven door Mies Bouhuys. Het verhaal was oorspronkelijk een televisie-serie, maar voor deze uitgave van de North Western Tobacco Company Ltd werden er 144 plaatjes voor getkend, die je kreeg bj Spirit tabaksproducten. Zo ziet een bladzijde eruit:

De plaatjes zijn prachtig. In mijn exemplaar van dit boek ontbreken er een stuk of vijftig, maar dat maakt de bijna honderd plaatjes die ik wel heb niet minder mooi:

Ik had onlangs een leuk gesprek met onze dochter, waarin ik haar vertelde van de tijd waarin ik haar leeftijd had. Ze zei dat ze het heel jammer vond dat zij niet in die tijd kon opgroeien omdat het leek of alle belangrijke ontwikkelingen toen plaatsvonden. Ik denk dat dit een illusie is: iedere tijd is even bijzonder. En misschien is het heden zelfs altijd wel interessanter dan het verleden. Maar het is heel lastig om de waarde en betekenis in te zien van alles wat je dagelijks meemaakt.

Comments:

Milan

2016-04-25 10:42:30

Mooi man!

gaetano

2018-02-23 11:00:34

I like this album and its cards.
Would be nice to have an english translation for every picture.