Showcase

Swiebertje

Thursday, 21 April 2016

Verzamelen is een woord als “sporten”of “dansen”: taal is te beperkt om uit te drukken hoeveel verschillende vormen van verzamelen er zijn.
Ik ben meer een bewaarder dan een verzamelaar. Ik geef niets om compleetheid, waarde of perfecte staat. Als ik doodga kan 99% van mijn verzameling zo de afvalcontainer in. Omdat ik over verzamelingen schrijf en omdat ik mijn eigen verzamelingen als onderwerp gebruik, lijkt het allemaal veel interessanter dan het in werkelijkheid is. Ik kom regelmatig mensen tegen die denken dat ik in een soort museum woon en fulltime bezig ben met het zoeken naar collectors items. Echt niet!
Onlangs vond ik een stapeltje Swiebertje kaartjes. Er staat op de achterkant alleen in kleine lettertjes wie er op de foto staan (“Swiebertje en Bromsnor”). Dat is toevallig de enige informatie die ik zelf wel had kunnen verzinnen. Ik zou liever willen weten wie de kaartjes geeft uitgegeven, bij welk product je ze kon krijgen, in welk jaar dit is gemaakt, hoeveel kaartjes er zijn.

Swiebertje is in mijn hoofd familie van Pipo. Als kind keek ik er graag naar, maar vooral omdat ik de wereld waarin dit zich allemaal afspeelde fascinerend vond. Ik besefte toen al dat het slechte verhalen waren en dat het low budget producties waren. Maar het was mijn eerste glimp van het besef dat er iets bestaat als parallelle werelden, virtuele werkelijkheden. Later kwamen de strips en de betere televisieseries, maar Swiebertje en Pipo hebben een deurtje in mijn kinderbrein opengezet dat ik sindsdien met veel plezier doorga.

Comments:

Bert

2016-04-25 23:59:44

Wat ik me ervan herinner Frits, is dat je de plaatjes kreeg in een zakje met salmiakpoeder of geplette kauwgom. Volgens mij van dezelfde fabrikant als die van Captain Scarlett en Thunderbirds. Vermoedelijk een serie van 56 plaatjes. Ik heb ze nooit verzameld, maar ik had er wel een stuk of vier kaartjes van.

Groet,
Bert

Piet

2016-06-30 21:08:13

Hoi,je kreeg die plaatjes bij

Piet

2016-06-30 21:14:55

Hoi, nog een keer dan, je kreeg die plaatjes bij Karnemelk Zeep, zepen zaten per 3 verpakt met 3 plaatjes,ik heb nog een geheel compleet pakket, ik heb 26 plaatjes, één die jij hebt mis ik nog, ik kan wel afbeeldingen mailen als je wilt.
Groetjes, Piet

frits

2016-07-01 14:36:58

Piet, zal k je die ene sturen? Dan is er een complete set!

Piet

2016-07-03 20:22:48

Hoi Frits,
Dat zou heel fijn,dan heb ik ze denk ik compleet. Dan mail ik ze allemaal naar jouw toe en een scan van het pakketje met de drie zepen.
Het gaat om het volgend kaartje: deze zat in het sigarendoosje van 24 mei 2014, portretfoto van Swiebertje met rode achtergrond. Ik kan je niet terugmailen anders zou ik een voorbeeld mailen.

Groetjes,
Piet

Peter Kraak

2022-11-04 13:21:35

Hoi ik ben in bezit van een draaiboek script van een aflevering van Swiebertje van de oude studio’s wil er graag wat mee doen kan u mij helpe om in contact te brengen vr groet

PietDerks

2022-11-15 21:43:17

Goedendag Peter,
Ik heb wel interesse in dat script. Van welke aflevering is dit en wanneer is deze uitgezonden. Ben benieuwd hoe zo’n script eruit ziet. Groetjes Piet