Showcase

Virtual video

Monday, 18 April 2016

Ik verzamel eigenlijk alleen oude reclamespullen. Mijn grens ligt ergens in het midden van de jaren zeventig. Maar ik ben niet zo streng, dus het stapeltje Snickers kaartjes dat ik onlangs tegenkwam heb ik niet laten liggen. Ik vermoed dat deze 55 kaartjes die je kreeg bij Snickers uit de jaren negentig stammen, maar dat weet ik niet zeker.
Het zijn voetbalkaartjes gemaakt volgens het procedé van de knipoog-kaarten. Maar die oude 3D-kaarten hebben volgens mij twee of drie afbeeldingen. Deze voetbal-kaartjes heten “virtual video”en niet zonder reden: het lijkt echt op een klein filmpje! Ik denk dat er zo’n tien (!) beelden in het kaartje verstopt zitten. Ongelooflijk, ik kan er naar blijven kijken.
Helaas kan ik u het effect niet laten zien, alleen de kaartjes zoals ze eruitzien als je ze niet beweegt, en dan zijn ze spuuglelijk. Maar als u heel graag zo’n kaartje wilt hebben, ik wil er wel een paar rondsturen.

Er zijn een paar jaar geleden in Nederland postzegels uitgegeven die ook volgens dit 3D-procedé werken. Die heb ik helaas nooit gezien. Waarschijnlijk is er nog veel meer op dit gebied. Ik denk dat we binnenkort verzamelkaartjes krijgen waarop complete video’s te zien zijn. Stel u voor: alle Prince-singles met clips op een serie kaartjes bij Vianetta-ijs of Nespresso-cupjes!

Comments:

Jon van den Berg

2016-04-18 20:46:04

Ha Frits, dit bericht wilde ik bij je vorige blog plaatsen, maar daar kun je geen comments aan toevoegen. Anyways, bijgaand een link naar een mooi artikel over “the importance of “counter-public documents” and zine culture.”:
http://www.openculture.com/2016/04/download-834-radical-zines-from-a-new-online-archive.html