Showcase

Luchtvaart

Friday, 29 April 2016

Niet zo lang geleden had ik een “droom” waarin ik besefte dat de alledaagse werkelijkheid, mijn leven, de wereld die ik ervaar, of hoe je het ook noemt, de meest bizarre psychedelische ervaring is die ik me zou kunnen voorstellen. Ik bedoel: veel mensen menen dat de ervaringen die ze in dromen of met behulp van chemische hulpmiddelen beleven vreemd zijn, maar ik denk dat dit een illusie is. We zijn te afgestompt om te beseffen dat ons leven een onvoorstelbaar wonder is. Het is allemaal te vanzelfsprekend om nog echt de impact te hebben die het zeker wel zou hebben als we het bijvoorbeeld maar een dag zouden meemaken.
Verzamelen helpt om het wonder van het alledaagse te kunnen zien. Neem bijvoorbeeld dit boek:

Het is uitgegeven door Van Dijks Mengbedrijven uit Gouda, geschreven door Henrik Scholte en de plaatjes zijn getekend door Leonard True.

Toen dit boek verscheen, waarschijnlijk ergens midden jaren vijftig, was een vliegtuig nog een wonder dat wij nu absoluut niet meer herkennen. Maar als ik zo’n boek lees en de plaatjes bekijk komt er wel iets van de verwondering van de makers over. Dat is op zich ook weer vreemd: mensen uit het verleden lijken meer verwonderd te zijn over de wereld dan wij. Maar is dat werkelijk zo? Ligt het misschien alleen maar aan mij?
Die droom waar ik dit verhaal mee begon, was een hele rare, waarvan ik me nu weinig details meer van kan herinneren. Maar omdat het zo’n rare droom was riep het de vraag bij me op wat nou eigenlijk het allervreemdste was dat ik me uberhaupt kan voorstellen. En toen werd ik wakker en besefte ik wat ik net al zei: mijn leven is de weirdste trip ever. Maar mijn hersens kunnen dat besef niet vasthouden.

Comments: