Showcase

Beurs van kleine uitgevers (8)

Friday, 5 December 2014

Vandaag min of meer alles klaar gemaakt voor de Beurs van Kleine uitgevers, aanstaande zondag in Paradiso. Er moeten nog wat kleine dingen gebeuren, maar daar heb ik nog anderhalve dag voor, dus dat gaat wel lukken.
Hier is een ding dat te koop zal zijn:

En hier is nog een boekje:

En hier nog eentje:

Dit is een project waar ik heel gelukkig van word. Het gaat mij vooral om de voorbereiding: de brainstorm-avonden met Marijn Kloosterboer en Fake Booy, het maken van dummies, het knippen en plakken, het kopiëren. En ondertussen nog veel meer andere dingen bedenken die er nooit van zullen komen.
Dor dit project heb ik mijn plezier in het maken van kleine boekjes teruggevonden. Tot een jaar of tien geleden was dat mijn lust en mijn leven, maar ik was het een beetje kwijt. Zelfgemaakte boekjes zijn een raar verschijnsel: het kost een hoop moeite en geld om ze te maken, maar voor de meeste mensen ziet het er niet echt aantrekkelijk uit. Als je alles zelf doet in een oplage van 20 exemplaren kun je niet concurreren met een grote uitgeverij. Het resultaat ziet er meestal wat klunzig uit en is relatief duur. De charme die het voor mij en een selecte groep liefhebbers heeft, ontgaat helaas een hoop mensen. Maar het gaat erom dat er een hoop dingen zijn die grote uitgeverijen nooit zullen doen en dat het een geweldig gevoel is om dat in je eentje te doen, ook al levert het niets op en rammelt het resultaat aan alle kanten. Het is DIY op een terrein waar relatief weinig mensen zich begeven. Je wordt er niet rijk of beroemd mee, het is allemaal te marginaal om effect te sorteren, maar toch. Ik kan me weinig voorstellen dat zo plezierig en bevredigend is.
De Beurs zelf is eigenlijk bijzaak. Ik heb mijn grootste lol al gehad. Op zo’n beurs ga ik eigenlijk liever bij andere stands kijken en met mensen kletsen dan mijn eigen spullen verkopen. Gelukkig staan we er met zijn drieën en heb ik daar vast alle gelegenheid voor. Maandag zult u de oogst kunnen lezen in dit blog!

Comments:

Jon van den Berg

2014-12-06 15:02:19

Ha Frits, het wordt tijd dat ze de naam van de beurs aanpassen. Beter zou zijn: ‘Kleine Beurs van Grote Uitgevers’. Ik hoop dat dit laatste morgen ook voor de bezoekers zal gelden, en niet alleen voor de makers achter de tafels. Stel voor mij maar vast een pakketje samen, want ik kom zeker – vroeg – langs!