Showcase

Punk

Saturday, 13 December 2014

Er is nog steeds een kans dat er begin volgend jaar een expositie komt van de betekende kartonnen verpakkingen. Ik probeer me daar nu nog niet al te veel gedachten over te maken, maar dat is lastig. Het zou geweldig zijn om een ruimte te mogen vullen met al die kartonnen tekeningen!
Onlangs was hier een bevriende kunstenaar op bezoek. Zij zag een paar van die kartonnen dingen liggen en vroeg wat het voorstelde. Ik had daar op dat moment geen antwoord op. Het stelt niks voor, ik vind het gewoon mooi en ik maak dit graag. Dat lijkt me voldoende. Maar kennelijk geldt dit niet voor iedereen.
Het is me al vaker opgevallen dat mensen niet gek zijn op dingen die niet voldoen aan de ongeschreven criteria van kunst. Wat niet in een lijst zit, van goedkoop materiaal is gemaakt en nergens op lijkt, wordt niet herkent als kunst. Ik denk dat ik slim genoeg ben om “kunst” te maken, maar alles wat ik maak is geboren uit een afkeer van dit soort “kunst”. Dat is niet mijn wereld.
Op de Beurs van kleine uitgevers bekeek ik een map met pakweg 100 printjes in ringbandmappen. Het ging over punk in Nederland en ik was geïnteresseerd. Tot ik hoorde dat die map 150 euro kostte. Omdat ik de afgelopen weken elke dag prints had laten maken voor de 1 euro boekjes, had ik al snel uitgerekend dat de maakkosten van die map hooguit 25 euro waren. Iedereen mag voor haar of zijn werk vragen wat zij of hij wil, maar ik ga geen onredelijke bedragen betalen. En dit ging ook nog over punk! Ik raakte in de war en wilde geen discussie. Daar was ik op dat moment ook veel te moe voor. Maar het voorval blijft door mijn hoofd spoken.
Het mooie was dat de man die de map verkocht, als reactie op mijn opmerking dat ik het niet erg punk vond om een map met kopieën voor 150 euro te verkopen, tegen mij zei dat ik er ook niet erg punk uitzag. Ik had een jasje aan en mijn nieuwe Van Bommel schoenen en kennelijk kon hij daar niet doorheen kijken. Punk is verworden tot een stijl; de inhoud is losgezongen van de vorm. En mensen kunnen de vorm en de inhoud heel vaak niet uit elkaar houden.
Als de expo er komt, zal dit voorval een leidraad zijn voor wat ik daar wil laten zien.

Comments:

Jon van den Berg

2014-12-13 12:32:35

Het blijft merkwaardig dat mensen zélf iets zien en dan toch aan een ander vragen wat het voorstelt. Ziende blind. Alle macht aan de eigen verbeelding!

Jon van den Berg

2014-12-13 12:40:27

De vorm die jij kiest is een uitnodigende hand om binnen te treden in de wereld van Frits Jonker – step into my world. Het is een gebied dat ik graag verken, met mooie doorkijkjes, inzichten en vergezichten.

Mirjam Boelaars

2014-12-13 13:30:09

JUIST de argumenten die anderen afschrikken: het stelt niks voor, goedkoop materiaal en niet in eeen lijstje of op een sokkel maakt dat ik val voor deze fraaie dingesen! Maar ook val ik voor het sierlijke lijnenspel en het prachtige contrast van zwart, kleur en kartongrijs of bruin.. ( dingesen mét een beetje kleur vind ik het mooist. Ik voel me exclusief dat ik dit als kunst kan herkennen haha! Ga door Frits Jonker, laat ze maar lullen, er is een exquise groep mensen die het mooi vind wat je maakt.

Jan Turkenburg

2014-12-18 16:59:39

Ik sluit mij geheel aan bij Mirjam