Showcase

Shake and fingerpop

Thursday, 25 December 2014

Ik doe nooit mee aan de lijstjes en de wensen en andere acties die rond deze tijd van het jaar door veel mensen worden ondernomen. Ik denk dat ik daarvoor te autistisch ben. Het voelt niet als iets dat bij mij van binnenuit komt, ik ben gewoon te vol van wat er op het moment gebeurt. En dat is in mijn geval grotendeels hetzelfde als wat er de rest van het jaar gebeurt. En die lijstjes zitten er bij mij niet in: ik kan me amper herinneren wat ik vorige week heb gedaan, laat staan dat ik op volgorde kan zetten wat ik vanaf januari heb gezien, gehoord of gelezen. Ik geloof niet dat ik een slecht geheugen heb, maar het werkt gewoon niet zo dat ik een een jaar-overzicht kan maken.
Mijn geheugen (of misschien moet ik schrijven: mijn hersens) lijkt zijn eigen agenda te hebben. Ik kan niet bepalen wat ik wel of niet onthoud. Ik kan ook niet bepalen waar ik wel of niet aan denk. Daarom probeer ik zo min mogelijk aandacht te besteden aan wat ik denk. De afgelopen dagen was bijvoorbeeld een veelvuldig terugkerende gedachte de vraag welk singeltje DJ Jos draaide op de Soul Club avond van vorige week. Het was een nummer van Junior Walker dat klonk als een hiphop-tune. Ik heb in tijden niet zoiets dansbaars gehoord als dit. Maar ik dacht dat ik het nummer wel kon vinden op een of ander blog, dus ik heb de titel niet gevraagd. Maar ik kon het niet vinden en mijn hersens blijven maar zeuren over dat nummer. Ik ben mijn hersens gewend dus ik kan er mee leven, maar het slaat nergens op. Waarom verzinnen ze geen oplossing voor de milieu-vervuiling of het drank- en drugsmisbruik? Of desnoods een oplossing voor een wiskundig probleem? Maar nee hoor, een titel van een nummer van Junior Walker willen ze weten.
Tijdens het zoeken naar welk nummer het zou kunnen zijn heb ik een hoop muziek van Junior Walker gehoord. Ik heb zelf maar een elpee en een handvol singels van de man en ik ben verbaasd over hoe goed zijn muziek is die ik nog nooit eerder heb gehoord. Veel veelzijdiger dan ik dacht en ook veel dansbaarder.
Inmiddels weten we dat veel van Junior Walkers platen zijn ingespeeld door de Funk Brothers, Motowns huisorkest.
De video’s moet u maar even wegdenken, het gaat mij alleen om de muziek.

En dit is het nummer is het nummer dat ik zocht, “Shake and fingerpop”:

Comments:

Jon van den Berg

2014-12-25 13:59:59

Junior Walker may be the most underrated of Motown’s great stars. Not just a hellacious sax player, he was also a great singer and the creator of some of the most high-energy and danceable music of the Sixties.
You can hear damn near all of that in this 23-second-long Christmas greeting:
http://www.complex.com/music/2011/12/bill-adlers-christmas-jollies-32-songs-to-beat-the-holiday-blues/seasons-greeting-junior-