Showcase

Hebreeuws alfabet

Saturday, 7 January 2012

Omdat ik gefascineerd ben door Joodse handschriften en door de Joodse esoterische ideeën, vind ik het jammer dat ik geen Hebreeuws kan lezen. Dat zou ik natuurlijk kunnen leren, maar dat lijkt me te veel moeite voor weinig resultaat. Maar onlangs ben ik wel begonnen het Hebreeuwse alfabet te leren schrijven. Na een paar dagen oefenen ziet dat er zo uit:

Het is lastig om er achter komen hoe die letters nou precies geschreven dienen te worden. Net als bij onze westerse letters zijn er van alle letters meerdere variaties in omloop en soms zijn de verschillen zo groot dat ik ze amper kan herkennen als dezelfde letter. Maar dat is weer een mooi excuus om allerlei artikelen te lezen over de (vermeende) geschiedenis van dit alfabet.
In zijn boek over de Thoracode beschijft Jeffrey Satinover een aantal van de mooiste mythes die binnen de Joodse traditie bestaan over letters, de Thora en taal. Mijn favoriet is het idee dat de Thora de blauwdruk van de Schepping zou zijn. Volgens dit idee was de Thora er eerst, en daarna werd de wereld geschapen uit de Thora.
Het is moeilijk om leesbare informatie over dit soort ideeën te vinden. Mocht u tips hebben, houd ik me aanbevolen.
Zelf hang ik het idee aan dat we in een omgekeerde wereld leven, waarin het einde het begin bepaalt, in plaats van andersom. Dit is een idee dat niet zou misstaan in het Joodse occulte gedachtengoed, maar ik heb dit idee opgepikt van Terence McKenna. Het mooiste voorbeeld van dit idee is dat een kunstwerk ook gecreeerd wordt op basis van het eindresultaat, dat de maker in zijn hoofd heeft. En omdat wij geschapen zijn naar evenbeeld van de Schepper, is het voor de handliggend dat de Schepping net zo werkt als onze eigen creativiteit. Ik heb in mijn stripserie “Geheim van de tijd” een aantal van deze ideeen verwerkt, maar ik zou best een keer een verhaal willen schrijven dat heel diep op deze ideeen ingaat. Dat zou dan geletterd moeten worden in een alfabet dat heel sterk lijkt op het Hebreeuws alfabet. Dat is wat ik de komende dagen ga proberen te bedenken. Een mens moet toch wat met zijn tijd, niet waar.

Comments:

Albertus P. Kiekens

2012-01-12 04:14:42

Je Hebreeuwse letters zijn erg mooi en heel 3-dimensionaal.

Zeg, als je “Geheim van de tijd” ter sprake brengt op internet, waarom breng je dan niet mijn link ter sprake? Kunnen de mensen het ook lezen!
http://www.physicsleandra.com/geheimvandetijd/inhoud.html
Dan heb ik tenminste niet het gevoel dat ik al je strips voor niets heb kapot geknipt om er mooie scans van te maken!

Over mijn eigen inzicht in de nieuwe tijd gaat
http://www.physicsleandra.com/timedir14.html
Dat is een pagina op mijn site.

Pauline

2012-06-10 14:51:50

Beeldschone letters, inderdaad. Alsof je ze zo stuk voor stuk van een website gecopieerd hebt. (control C + control V)
Nu moet je ze ook nog van rechts naar links schrijven !Overigens heb je alle letters dezelfde hoogte gegeven, maar de lamed steekt echt boven de andere letters uit , evenals de Ajin en de Kof enigszins onder de andere letters uitkomen.

frits

2012-06-10 16:45:44

@Pauline, het voelde ook een beetje als heiligschennis. Ik weet te weinig van dit alfabet. Hoe kom jij aan jouw kennis?