Showcase

Vogeltjesdansen

Tuesday, 24 January 2012

F. vroeg of ik nog Nederlandstalige liedjes over prostitutie had, voor een compilatie die hij aan het maken is. Leuke vraag! Mijn bureau ligt nu dus bezaaid met platen die ik met deze vraag als excuus uit de kast heb getrokken. En net ontdekte ik een instrumentaal B-kantje voor een compilatie die ik zelf al jaren op mijn lijst heb staan: “Het leven na de Vogeltjesdans”.
De “Vogeltjesdans” van De Electronica’s kent u: een cover van een Amerikaanse hit uit de jaren zeventig, waarvan ik de singel heb maar de naam niet weet en dus niet terug kan vinden. Tjonge, wat had ik een hekel aan dat plaatje. En wat was het een hit! Pas jaren later ontdekte ik dat er talloze bands een soort van vogeltjesdans op plaat hadden gezet in de hoop een graantje mee te pikken van dit succes. En nog later ontdekte ik dat op een hoop piratensingels op de B-kant ook een soort vogeltjesdans staat. Dat was dan weer niet om er geld mee te verdienen, maar juist om geld te besparen: een instrumentaal liedje maak je makkelijker dan een liedje met zang. Bovendien had de zanger(es) op de A-kant vaak waarschijnlijk maar een lied en werden de B-kantjes gevuld met deuntjes die de producers speciaal voor dit doelieinde maakten. En omdat in Nederland de makers van een B-kant van een singel meedeelden in de opbrengst van de A-kant was dit lucratieve handel.
Ik heb toch al snel een stuk of dertig van die instrumentale B-kantjes, schat ik. Het nummer datik zojuist vond heet “Jungle” en is geschreven door een van de mannen die zich specialiseerden in deze vreemde uithoek van de muziekbusiness: A. Cuut.

Hij schreef ook de tekst voor de A-kant, “De onthullende story van Angelique”. De Angelique liedjescyclus heb ik volgens mij al eens beschreven, maar ik heb er inmiddels weer een paar singels bij, dus dat ga ik binnenkort nog eens opnieuw doen.
Hiermee zijn we beland in de muzikale regionen waar maar weinig mensen zich durven begeven. Ik wens u sterkte de komende periode!
Hier is “Jungle”:

Comments:

jan

2012-01-28 16:42:07

en dat deze periode maar lang mag duren (ik heb de anti-depressiva klaar liggen, dus kom maar op!)

Robert

2012-02-05 16:06:19

Ik ben nog steeds op zoek naar het nummer ‘Angelique’ van Ronnie Tober. Ik hoop dat-ie in je nieuwe Angelique-liedjescyclus komt…
(Ik heb de vorige trouwens gemist? Hoe lang geleden was dat?..)

frits

2012-02-05 20:44:24

Robert, ik bedoel de Angelique-liedjes die over sex gingen. Die serie begon met een parodie op het songfestival lied “ein bisschen Frieden” en ontspoorde met minstens zes singels en een elpee. Ik ga op zoek naar Ronnie Tober’s Angelique!

Robert

2012-02-06 11:03:02

Je hebt gelijk: liedjes ván Angelique, niet óver Angelique. Die had ik niet gemist.. (wel van genoten. Prachtig!). Thanks!