Showcase

Solaris

Monday, 9 January 2012

Een jaar of tien gelden heb ik dankzij John K. zo’n beetje alle science fiction hoorspelen kunnen beluisteren die er ooit opgenomen zijn. Maar onlangs hoorde ik op YouTube een hoorspel dat gemaakt is van Stanislav Lem’s “Solaris”. Dat is een van mijn TopTieners, en deze versie vind ik nog beter dan de films. Hier is deel 1 (er zijn er acht):

Het verhaal is voor mij een metafoor voor een mogelijke verklaring voor de werkelijkheid. Dit thema komt in honderden romans en films terug, maar zelden wordt het zo benauwend realistisch uitgewerkt als hier door Stanislav Lem. In veel van zijn andere verhalen zit humor, maar in “Solaris” ontbreekt de humor geheel.
Het idee dat het leven een soort droom is, zegt op zich niet zoveel. Ik heb honderden mensen dit horen zeggen zonder dat ze er enige betekenisvolle conclusie uit leken te trekken. En het gaat voor mij erom wat voor conclusie je uit dit idee/gegeven kunt trekken. Het is geen droom die ophoudt als je beseft dat je aan het dromen bent.
Ik geloof trouwens niet dat het leven een droom is zoals onze nachtelijke dromen. Het leven is voor mij een mysterie, en alles wat ik er ooit van gedacht, gezegd of geschreven heb is niet meer dan een poging om op dat moment te beschrijven wat ik meende te begrijpen. Maar ik begrijp er nog steeds niets van. Het aardige aan “Solaris” is dat Stanislav Lem ook niet de illusie wekt dat hij het begrijpt. Hij laat alleen heel knap zien dat er een mysterie is.

Comments:

Albertus P. Kiekens

2012-01-12 05:41:29

Solaris hoort tot mijn favorieten. Ik heb de nieuwe dvd. Ik zou de oude Tarkowski willen hebben, die duurt 3 uren. Die film begint met een lang shot op een soort wier in het water en dan een lang shot over het leven in zijn jeugd in het huis. Toen durfde men het nog om een film zó te beginnen!

frits

2012-01-13 00:50:06

Gaan we die film samen nog eens zien, Bert?

Albertus P. Kiekens

2012-01-13 04:54:05

Ik heb Tarkowski niet! Ik heb alleen de NIEUWE Solaris, van 1 1/5 uur. Die is lang zo sfeervol niet als de film van Tarkowski. Maar als ze in een droom raken, is de muziek heel mooi. Je weet hoe de film is, hè, op of rondom Solaris wordt alles wat je droomt werkelijkheid. Ik heb geprobeerd dat te onderzoeken in mijn site www.physicsleandra.com/timedir13.html. Overigens, jij staat tegenwoordig op timedir12 en timedir11.

Albertus P. Kiekens

2012-01-13 04:55:21

sorry ik bedoel anderhalf uur (i.p.v. 1 1/5 uur)(ik raakte in de war met 1 1/2 en 1,5)(snap je?)