Showcase

Culture is not your friend

Friday, 25 March 2011

De titel is een uitspraak van Terence McKenna.
Zojuist belde mijn lief me vanuit een trein naar Dusseldorf. Haar moeder ligt in het ziekenhuis en zij gaat haar samen met onze dochter bezoeken. Ze had zojuist een boete van 35 euro gekregen omdat haar NS kortingskaart verlopen zou zijn. En ze voelde zich slecht behandeld door de controleur.
Ik kreeg twee maanden geleden van een controleur ook te horen dat mijn kortingskaart al maanden was verlopen. Ik zei dat ik wekelijks met de trein reis en dat bij alle eerdere controles de kaart wel geldig was bevonden. Hij was aardig en zei dat hij het voor deze keer door de vingers zag. Maar ik moest het wel bij het Centraal Station laten uitzoeken. Ik vroeg of dat niet ergens anders kon, want dat is toch twee keer een half uur reizen. Maar dat kon niet. Op het Centraal Station bleek mijn kortingskaart nog geldig tot ergens in 2012. De dame aan het loket hield het erop dat het een storing was in het apparaat van de controleur.
De controleur die mijn lief trof was dus minder aardig. Als ze de boete ter plekke weigerde te betalen, kwam er geloof ik zelfs nog iets van 50 euro bij. Met het geld uit de portomonnee van onze 11 jarige dochter erbij kwam ze net tot 35 euro.
Mijn lief staat heel wat steviger in haar schoenen in dit soort situaties dan ik en ze zal ongetwijfeld proberen dat geld terug te krijgen. Maar ik ben hier erg pissig over. Wij, nou, laat ik alleen voor mezelf spreken, ik steel niet, ik lieg niet en ik probeer altijd vriendelijk en redelijk te zijn. Ik zeg vaak tegen in moeilijke situaties dat ik bij de goeien hoor, want dat denk ik echt. Ik ben er niet op uit om anderen het leven lastig te maken, ik ben er op uit om het leven van anderen te verlichten. Ik vertik het dus om mij te laten behandelen als een misdadiger. Boetes en andere straffen zijn er voor mensen die moedwillig de kluit belazeren, niet voor mij.
Is er een vereniging van mensen die eerlijk, aardig en redelijk proberen te zijn en die net als ik het spuugzat zijn dat instanties als banken, politie, spoorweguitbaters en andere organisaties goede mensen behandelen als slechterikken? Zo niet dan ga ik zo’n club NU oprichten.

Comments: