Showcase

Leo Mineur

Wednesday, 16 March 2011

Van de boeken die ik in Gorichem heb gekocht, liggen de meesten al weer op de stapel die het huis uitgaan. Dat is uiteraard in de eerste plaats wegens ruimtegebrek, maar ik vind het niet erg dat ik dat als criterium moet gebruiken. Ik ben nog steeds erg blij met de nieuwe boekenkast, waar niet veel inpast, maar waarin ik wel alles kan teugvinden. Ik ben van plan om de rest van mijn platen, tijschriften en andere spullen ook drastisch uit te dunnen.
Het leukste boek waar ik uit Gorinchem mee thuis kwam is deze:

Het is een strip over een vak (bioscoopreclames schilderen) en over de mensen die dat vak uitoefenden bij atelier Leo Mineur in Rotterdam. Kees Sparreboom, de auteur, heeft zelf ook bij Leo Mineur gewerkt. In zijn verhaal wisselt hij anekdotes af met gedetailleerde uitleg van het werk. Welke penselen werden gebruikt, hoe zo’n schilderij werd opgezet, enzovoort. Die dingen waren veelal meters groot. In Amsterdam werden ze gemaakt door Luhlf; ik heb daar nog net het staartje van meegemaakt. Een van mijn toenmalige vrienden werkte bij Luhlf en bracht wel eens wat oud materiaal voor me mee. Mijn kamer hing in 1975 vol met tekenfilmreclames, maar dat waren toen al voornamelijk gedrukte posters. Er werd toen ook nog wel met de hand geschilderd, maar het was een uitstervend beroep en ik zag toen al dat het werk niet meer zo mooi was als voorheen.
Het tragische is dat al die bioscoopreclames zijn verdwenen. De houten frames waarop ze werden gemaakt, werden telkens hergebruikt. De nieuwe schildering werd over de oude geplakt en als het geheel een laag of tien dik was, werd het weggegooid. In het boek staat één foto van een werk van Nico Straatman:

Dat geeft aan waarover we het hebben. Het maken van bioscoopreclames was decennia lang een aparte kunstvorm en de gedachte dat al die duizenden (!)reclames verdwenen zijn, snijdt in mijn hart. Er zal vast nog wel hier en daar een foto rondslingeren, maar een overzichtsboek kunnen we vergeten. Eeuwig zonde!

Comments:

red bol

2011-03-16 22:14:55

In Cinemarienburg (later onderdeel van Lux) maakte Marianne de Bil tot een jaar of 10 geleden af en toe nog zoiets … erg leuk maar (jammergenoeg) niet meer van deze tijd blijkbaar

Marianne de Bil

2011-03-16 22:58:50

Wat leuk om dit tegen te komen. En dat je weet wie ik ben , ken ik jou ook? Ik heb inderdaad bij cinemarienburg een paar geveldoeken mogen maken. Heerlijk om op groot formaat te schilderen! Groetjes van Marianne

Cindy

2017-04-30 17:53:41

Nico Straatman was mijn oom en ik probeer zoveel mogelijk over hem en zijn werk te verzamelen in de hoop eens een boek over hem te schrijven. Alle info is welkom.