Showcase

Kappadokia

Wednesday, 21 December 2011

Mijn fascinatie voor ondergrondse steden, en met name voor ondergrondse kapellen, is moeilijk te verklaren. Ik ben claustrofobisch, ik ben niet kerkelijk en als er iemand op comfort is gesteld, ben ik het wel. Ik zou in zo’n ondergrondse stad binnen een paar dagen wegkwijnen. Maar toch: ik kan er niet genoeg over lezen en zien.
Vandaag vond ik een toeristenfolder van een van de mooiste en grootste ondergrondste steden die ik ken: Kappadokia:

Kappadokia ligt in wat nu Turkije is, maar het is naar men zegt ongeveer 2500 jaar geleden gebouwd. Het wordt beschouwd als een vluchtoord voor Christen, die toen vervolgd werden.
Er zouden een paar tienduizend mensen in de ondergrondse steden in Kappadokia kunnen wonen. Ik kan het me niet goed voorstellen dat dit als een toevluchtsoord voor vervolgden is gebouwd. Want ook aan de oppervlakte staan allerlei prachtig bouwwerken, die de aandacht trekken. Wat ik ervan gezien heb, lijken de ingangen tot de ondergrondse steden absoluut niet verborgen, integendeel. En hoe kun je pakweg 20.00 mensen (er wordt ook wel gesproken van 100.000) van eten en drinken voor zien zonder dat het opvalt?
Hier zijn wat mooie foto’s uit de folder:

Comments:

jan

2011-12-23 14:17:38

Het doet aan bepaalde afleveringen van Star Trek denken.