Showcase

Beurs voor Kleine Uitgevers

Sunday, 9 December 2012

Vandaag was in Paradiso de jaarlijkse Beurs voor Kleine Uitgevers. Dit jaar zat ik achter een tafeltje met mevrouw Xtra, Esther Gasselink.

Zij had drie exemplaren van het Showcase-boek meegenomen. Daarvan is niets verkocht, maar ik had een geweldige middag. Leuke mensen gesproken, toffe dingen gekocht. Misschien daarover een ander keer. Maar hier is vast een zakje met twee ceedees en wat bedrukt papier dat ik kocht bij Sea Urchin, altijd een van de interessantste tafels op de beurs.

Aan de tafel naast ons zat een man met maar een ding voor hem op tafel: een houten doos met daarin een stapel A3-kranten. Omdat driekwart van wat er op die beurs te koop is mij niet echt interesseert, en omdat er altijd veel te veel is om alles goed te kunnen bekijken, maak ik een voorselectie. Op basis van de criteria die ik daarbij gebruik had ik deze doos geen aandacht gegeven. Maar op een gegeven moment ben ik uit beleefdheid toch met de man in gesprek gegaan. Het bleek iets geheel anders te zijn dan ik dacht. Sterker: ik zat waarschijnlijk naast de voor mij interessantse man van de hele beurs!
Henri Boere maakt al drie jaar wekelijks een krant in een oplage van 1 exemplaar voor het MuseumGoudA. Die hangt daar ergens te lezen. Maar, zo vertelde hij, er had nog nooit iemand op gereageerd. Dat vond ie ook niet erg, het ging hem om het maken. Terwijl hij even weg was, heb ik wat stukjes gelezen en vond het meteen geweldig. Toen hij terugkwam vroeg ik wat die luxe doos kostte. “Niets. Hij is niet te koop. Wie hem wil hebben, mag hem gratis meenemen.” Briljant! Los van het feit dat niemand de doos echt bekeek, wil natuurlijk niemand die er echt belangstelling voor heeft zoiets moois gratis krijgen. En dat er maar een exemplaar is, maakt het extra moeilijk om zo’n cadeau te durven vragen.

Goed, u begrijpt het, de doos ligt op mijn bureau en ik heb vanavond een flink deel gelezen. Het is een van de beste dingen die ik in tijden heb gelezen. Dus ook dit verhaal wordt vervolgd!

Comments:

Milan

2012-12-10 10:03:51

Heavy!

frits

2012-12-10 15:24:21

Ik schat twee kilo.

jan

2012-12-11 18:45:10

dus je hebt een geestverwant ontmoet?!

frits

2012-12-11 20:13:06

@Jan: ja. Ik ga daar nog zeker op terugkomen. Wonderlijk was het!

Henri

2012-12-18 17:23:15

…ook ik zat naast de meest wonderlijkste man van de beurs, en misschien wel de beste lezer die je kunt wensen, wat een toevalligheid. Show Case lezen is een feest. Dank Frits.

HVDS

2012-12-19 01:36:57

perplex zit en sta ik van henri.ook vannnacht wordt er diep over nagedacht in mijn slaap

henri

2016-10-21 20:50:53

Dat lijkt al weer een tijdje geleden, Frits. – Ik werk nog steeds aan ‘de Binnenkrant’, inmiddels de zevende jaargang. Ik denk dat ik nog wel drie jaar nodig heb voor ik m’n verhaal kan afsluiten. Het is een geweldige reis door de wat diepere lagen in de menselijke geest. Het zou je verbazen waar ik uitkwam… – H. Groet!