Showcase

Tijd is geld

Sunday, 16 December 2012

Mijn broer kwam een paar weken geleden met het idee dat het “Einde der Tijden”, waar naar mijn idee door veel mensen ten onrechte om wordt gelachen, een stuk interessanter is als je er een ander idee bij optelt: tijd is geld. Dan krijg je “Het einde van geld”, en het zal voor iedereen duidelijk zijn dat dit moment niet ver weg is.
De relatie tussen tijd en geld is op meerdere manieren te zien. Rudi, mijn broer dus, vertelde eergisteren dat geld zelden iets is wat iemand NU nodig heeft. Geen idee wat u nu zit te doen, maar u heeft NU geen geld nodig. Misschien heeft u schulden, misschien bent u voor iets aan het sparen, maar dat heeft allemaal niets met NU te maken. Geld is altijd gerelateerd aan iets in de toekomst. Net als ons idee van “tijd”: we zitten in het NU en dat is het enige wat er is, maar we denken aan dingen die in de toekomst zouden kunnen gebeuren en baseren onze handelingen op die toekomstscenario’s. Dat werkt niet, maar vrijwel iedereen doet het. Wat wel werkt, is je volle aandacht en energie geven wat wat je op dit moment wilt. De toekomst komt vanzelf wel, die heeft onze gedachten niet nodig. Sterker: onze toekomst verbetert accuut zodra we ons daar niet meer mee bezig houden.
Geld is een raar verschijnsel. De spullen en diensten die we uitwisselen kunnen we net zo goed uitwisselen zonder er muntjes en papiertjes voor terug te vragen. Want met geld kun je niks, het gaat alleen om de spullen en diensten. Door het geld af te schaffen, stort alleen de economie in: de wereld zelf draait gewoon door. Ik kan me zelfs voorstellen dat na een tijd van chaos de mensen een stuk rustiger leven krijgen in een wereld zonder geld. Want ik schat dat meer dan driekwart van wat mensen doen, gedaan wordt om geld te verdienen waar ze dingen mee kopen die ze eigenlijk niet nodig hebben. Hm, dit is een afgekloven verhaal, laat ik ermee ophouden.
De kans dat de economie definitief instort op 21 december is hopelijk erg klein. Het zou mooier zijn als de overgang naar een geldloze samenleving geleidelijker gaat. Maar ik zou het graag meemaken dat iedereen alleen maar doet wat hij of zij het liefste doet en dat er geen geld meer bestaat. Ik kan me dat vrij makkelijk voorstellen, maar als ik er met anderen over praat, bijvoorbeeld onze kinderen, wordt ik weggehoond als een dromer die er niets van begrijpt.
Hier is een geletterd verzoek van Ton de Ruyter:

De spreuken die ik op verzoek van anderen letter komen niet in het boekje met spreuken dat Xtra gaat uitgeven. Daarin komen alleen mijn eigen lievelings spreuken. Ook deze uitspraak van Rene Windig, die af en toe meespeelt in het bandje waarmee ik elke week repeteer, komt zeker niet in dat boekje. Maar ik moest er wel om lachen. Hij had onderweg ergens blikjes bier gekocht bij een souvenirwinkel en had ongeveer het zesvoudige betaald van wat gangbaar is.

Deze uitspraak van Pippi Langkous komt wel in het boekje:

Comments:

Jon van den Berg

2012-12-17 17:10:53

Die van je broer lijkt me uitermate geschikt voor het spreukenboekje van eXtra: “Geld is zelden iets wat je NU nodig hebt.” Gewoon opnemen deze wijsheid; het komt uit één en dezelfde familie.

Jon van den Berg

2012-12-17 17:14:53

For the record en een juiste weergave in het eXtra spreukenboekje: het is Pippi, niet Pippy Langkous. (Pippi Långstrump, zoals sommige mensen zeggen.)

Aris

2012-12-18 10:34:58

Ik dacht nog even aan Pippy Longstocking maar ook daar heet Pippi gewoon Pippi, maar als de spreuk in het Engels is, zou je toch ook verwachten dat haar naam in het Engels erbij staat: Pippi Longstocking. Ook Pippi’s complete naam is wel een lettering waard: Pippilotta Victualia Rolgordijna Kruizemuntina Efraïmsdochter.
Of in het Engels: Pippilotta Delicatessa Windowshade Mackrelmint Ephraim’s Daughter Longstocking.
Of Zweeds: Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump.

frits

2012-12-18 12:32:42

@Aris en Jon, ik ga de naam veranderen!

Jon van den Berg

2012-12-18 18:37:02

Mocht je nog een redacteur kunnen gebruiken – ik bied mijn diensten graag aan, for free. Succes met al je mooie plannen Frits!