Showcase

Beurs voor Kleine Uitgevers (2)

Tuesday, 11 December 2012

Op de Beurs voor Kleine Uitgevers kocht ik niet alleen de twee ceedes die ik al eerder liet zien, maar ook dit tijdschriftje:

Het is gemaakt door Roel Siebrand en gaat over gele auto’s en autogerelateerde onderwerpen. Veel fraaie foto’s, maar ook oa een goed stuk van Hugo Hoes over ingepakte autos.

Verder kocht ik de afleveringen 2, 3 en 4 van het linkse hobby blad “De God van Nederland”. Vanaf nummer 5 heb ik een abonnement.

Tenslotte kocht ik een boekje over een Rudolf Otto bij uitgeverij Abraxas:

Dezelfde uitgever heeft een nieyuwe editie van “Religious experiences”” van William James gemaakt, wat een van de boeken is die al jaren mijn boekenkastopruimingen overleeft. Ik kende Rudolf Otto niet, maar vemoedde dat hij misschien iets interessants te zeggen had over religieuze ervaringen. maar dat valt tegen: het is vooral filosofische woordkloverij van het soort dat ik niet graag lees. Maar als ik het helemaal uit heb en het blijkt beter dan ik nu denk, kom ik er op terug.
Verder heb ik vandaag niets te melden. Ik denk dat ik voor de rest van dit jaar mijn hersens uitzet. Ik liep vanmiddag over straat en werd onverwacht overvallen door het gevoel dat de samenleving in de laatste weken van het jaar nog vele malen krankzinniger is dan anders. Dat wist ik natuurlijk al uit ervaring van eerdere jaren, maar ik vergeet het steeds. Het is prettig om mijn hersens daar zoveel mogelijk voor af te sluiten. Dus verwacht niet veel van dit blog de komende weken, lieve lezer.

Comments:

jan

2012-12-13 00:16:26

mij bekruipt hetzelfde gevoel dat jij in de laatste alinea zo doeltreffend hebt verwoord. Ik probeer er mijn eigen krankzinnigheid tegenover te stellen, zoals jij dit al enkele jaren met succes doet ;-)

Julia

2012-12-29 23:27:57

In zijn reisbrieven beschrijft Rudolf Otto zijn religieuze ervaringen. Een aantal citaten hieruit zijn opgenomen in het boekje dat u onlangs heeft aangeschaft.
In ‘Het heilige’ geeft Otto het theoretisch kader aan van deze ervaring. Naast vele voorbeelden uit de literatuur, toon- en beeldende kunst citeert hij uiteraard James.
Uit zijn wonderschone boekje over de Indiase Bhakti-religie kun je merken hoezeer hij persoonlijk was geraakt door de werking van dat mysterieuze Iets, dat ons deel doet hebben aan een buitenredelijke werkelijkheid.
In zijn boek over westerse en oosterse mystiek vergelijkt Otto Shankara met Eckhart. Naast culturele en chronologisch verschillen zijn er veel overeenkomsten.
Ik vind Otto een fascinerende figuur en hoe meer ik hem doorgrond, des te dieper wordt mijn waardering.
Het is een Duitser, summa cum laude gepromoveerd in de filosofie en schrijvend in het interbellum. Dat vraagt soms wel wat van de lezer. Ikzelf voel mij rijk beloond door mijn inspanningen.
Hoe dan ook, leuk da…