Bouwkundige encyclopedie
Friday, 17 February 2012
De laatste jaren verdiep ik me meer in alle aspecten van het tekenen. Ik ben bijvoorbeeld erg gek op technische tekeningen. In de tweedelige Bouwkundige Encyclopedie, uitgegeven door Elsevier in 1955, waarvan ik alleen het tweede deel had (inmiddels rest er alleen nog een stapeltje knipsels), staan een paar honderd technische illustraties. Volgens het colofon zijn alle illustraties vervaardigd onder leiding van T.H. Moerkerk. Dus ook de paar gewone illustraties bij de titles van de inleiding:
De honderden (!) technische illustratie in dit boek zijn van hoog niveau. Ik heb lang niet alles bewaard, alleen het mooiste. Hier zijn wat bladzijdes uit mijn plakboek:
Zelfs de kaartjes zijn van een grote schoonheid:
Voor iemand met een stel hersens als de mijne zijn ook de bladzijdes met overzichten van gereedschap interessant. Tegenwoordig wordt vrijwel alles in de bouw met elektrisch gereedschap gedaan, maar in 1955 ging alles nog gewoon met de hand. Met name het overzicht van de verschillende schaven is imposant. Ik heb er in mijn gereedsschapskist eentje!
Het boek was trouwens ook erg leesbaar, met veel informatie die ook u wel had geïnteresseerd. Zoals bijvoorbeeld de verschillende technieken om een boomstam optimaal tot planken te verzagen:
Ten slotte bevat de encyclopdie een groot aantal foto’s en tekeningen van indrukwekkende bouwwerken. Allemaal wederopbouw optimisme waar ik erg vrolijk van word, ook a is waarschijnlijk een deel inmiddels allang weer afgebroken. Hier zijn een paar foto’s:
Tot mijn verrassing staat er ook een foto in van het Nationaal Luchtvaart Laboratorium, dat op steenworp afstand ligt van onze woning. Ik fiets er wekelijks langs als ik naar de Praxis ga en ik ben al heel lang van plan om een keer uitgebreid aandacht aan dat prachtige gebouw te besteden.