Showcase

Het beste boek voor de jeugd

Saturday, 11 February 2012

Ik vond onlangs twee delen van Het Beste Boek Voor De Jeugd. Geen idee of er meer zijn verschenen, ik kende de reeks niet. De boeken bevatten verhalen uit Reader’s Digest en zijn van 1960.

Ondanks de foto’s op de omslagen anders doen vermoeden zijn de verhalen voornamelijk geillustreerd met tekeningen. Van de hand van talloze illustratoren, die helaas niet worden vermeld. De boeken tellen elk 200 bladzijdes en er staat op ongeveer elke bladzijde wel een tekening. Vaak meerdere kleine tekeningen of een grote. In allerlei stijlen, en meestal is de tekst in de tekening verwerkt. Hier is een kleine greep:

Toen ik een jaar of tien was kreeg ik op een of andere manier een paar dozen met jaargangen van Redaer’s Digest. Die heb ik allemaal met veel plezier gelezen. Het kwam geen moment in me op dat dit een stichtelijk tijdschrift was. Als ik deze boeken nu lees, heb ik er nog steed geen last van. Hier zijn nog een paar van mijn favoriete tekeningen:

Beide boeken hebben trouwens fraaie schutbladen, die ik u uiteraard niet wil onthouden:

Op zoek naar deel 3!

Comments:

jan

2012-02-15 22:50:36

Reader’s Digest stichtelijk? Da’s voor het eerst dat ik dat hoor, nooit iets van gemerkt. Volgens mij zijn de makers ervan alleen maar uit op geld verdienen en niet op opvoeding van de mensheid … corrigeer me als ik me vergis…

Pieter

2012-02-16 10:43:21

Het Beste Boek voor de Jeugd deel 1 en 2 staan bij mij al jaren lang in de kast, maar een deel 3 ben ik nooit tegen gekomen. Ik ben dan ook bang dat die niet bestaat.
Jammer, want niet alleen de illustraties in deel 1 en 2 zijn van een hoog niveau, ook de opmaak van de pagina’s zijn een lust voor het oog. Een deel 3 met dezelfde kwaliteiten zou een welkome aanvulling zijn!

Herman Roozen

2012-02-21 14:05:54

Idem. Deel I en II jarenlang stukgelezen maar nooit een deel III gezien. Prachtige boeken waar ik veel van geleerd heb.

Carola Kievit

2015-02-04 16:02:54

Ook ik heb delen 1 en 2. Er zal geen deel 3 bestaan, denk ik dus.