Showcase

Victrix

Monday, 20 February 2012

Frans de Jong gaf me een stapeltje luciferdoosje-grote plaatjes die ooit bij pudding van Victrix konden worden gespaard:

Het album ontbreekt en ik heb maar 32 van de 100 plaatjes, maar van zo’n stapeltje oud papier word ik toch behoorlijk gelukkig.

Ik gok dat het van de jaren vijftig is. De tekenaar wordt niet genoemd op de plaatjes. Het is allemaal ook niet spectaculair goed getekend, maar deze plaatjes hebben een soort charme en naiviteit die me erg dierbaar is.

Comments:

Ton Bruyns

2014-05-16 21:23:22

Pijnlijke herinneringen heb ik aan deze Victrix plaatjes. Ik spaarde ze ook toen ik 6 jaar was (1958). Schuin tegenover ons huis was een kleine kruidenier waar je ook het bijbehorende Veilig Verkeer album kon kopen om de plaatjes in te plakken.
Ik kreeg 50 cent mee om er een te kopen.
Blij met mijn nieuwe aanwinst stak ik zonder uit te kijken de weg over. Daar lag ik dan met mijn Veilig Verkeer album en een gebroken been. Overreden door een motorfiets.
Deze verkeersles is mijn altijd bijgebleven.

PS.
In Museum De Meestoof in Sint Annaland is momenteel een expositie over verzamelrages van vroeger. Het bewuste album ontbreekt natuurlijk niet.