Showcase

Alfabetten avond

Thursday, 17 January 2013

Tijdens het werk aan de Amsterdamse alfabetten kom ik van alles tegen waar ik me ook best wel langer in zou willen verdiepen. Maar daar heb ik sowieso al een handje van en als ik me daarin verlies komt dit project nooit af. Ik probeer me dus te beperken. Dat lukt niet helemaal. Zo heb ik onder andere aantekeningen gemaakt van letters die weliswaar niet in dit project passen maar die misschien toch aardig genoeg zijn om ooit een keer uit te werken, later als ik oud ben. Gisteren kwam ik laat thuis en toen ik die schetsen zag liggen kon ik de verleiding niet weerstaan om daar meteen aan te gaan werken. Dat leverde dit wanstaltige alfabet op:

Ik vind dit lelijk omdat het alfabet gebaseerd is op een stramien, dat duidelijk geen evenwichtig letterbeeld oplevert. Ik zou het stramien bij de lelijkste letters los kunnen laten, maar omdat het sowieso niet een mooie letter is, lijkt me dat zonde van de moeite. Dan kan ik beter een geheel nieuw alfabet gaan maken. Het beste was geweest om niet aan dit alfabet te zijn begonnen.
Om het mezelf makkelijk te maken teken ik de eerste versie van een alfabet soms met een dikke stift. Bij het volgende alfabet pakte dat goed uit:

En het derde alfabet dat ik gisteren tekende maakte deze idiote actie achteraf de moeite toch nog meer dan waard:

Comments:

Bokke

2014-01-04 10:36:48

Ja, de 2e is sexier.

Boyd

2023-11-06 16:20:55

Noticed this first font while browsing your alfabetten archive, and it’s remarkably similar to one I developed many years ago, which I used in a couple of very early 3D renderings. See [https://web.archive.org/web/19970329113516/http://www.meridian.net.au/Graphics/Radiance/index.html] I too found some letters very challenging and ugly. Thought you might enjoy this conparison. I am a big fan of your designs, enjoy your site, and share many of your (particularly recent) viewpoints. Thank you for putting all this content together!