Showcase

Mokum fonts (7)

Monday, 7 January 2013

Ik heb een klein verzameling boeken over Amsterdam in de eerste helft van de vorige eeuw. Dat is een tijdperk dat mij zeer fascineert. Ik begon die boeken te lezen omdat ik meer wilde weten van het straatleven in Amsterdam in die tijd en de mensen die het straatbeeld bepaalden. Maar er staan af en toe ook foto’s in waarop letters te zien zijn die eventueel geschikt zijn voor het Mokum Fonts project. Zoals deze foto:

Ik had deze letters nooit eerder gezien, maar het leverde een van de mooiste alfabetten tot nu toe op:

Op een foto die ik nu even niet terug kan vinden stond een uithangbord met het opschrift “Revu”. Daar heb ik dit alfabet van gemaakt:


De Amsterdamse School letters zijn volgens mij in feite gewoon gestileerde alfabetten van de letters die iedereen in die tijd gebruikte. De letters op het bord op deze foto zijn een mooi voorbeeld:

Nadat ik ze had uitgewerkt was het een typisch Amsterdamse School alfabet, en niet een van de minste naar mijn idee:

Een van de vele figuren die in de eerste helft van de vorige eeuw bekend waren in Amsterdam, was Dirk de Waterduiker. Hij dankte zijn bijnaam aan het redden van meer dan tien mensen die in grachten waren gevallen. Op deze foto van zijn huldiging in de Elandstraat staat ook een bord van de Speeluinvereninging Ons Genoegen, met fraaie handgemaakte letters:

Die heb ik uitgewerkt tot dit alfabet:

De vraag is natuurlijk of dit allemaal wel interessant is voor het project. Ik begin langzaam een beetje het overzicht kwijt te raken.

Comments:

rudi

2013-01-07 15:03:41

Het overzicht kwijtraken,hahaha…

Jon van den Berg

2013-01-07 17:05:34

Wat weg is raak je nooit meer kwijt.

Jon van den Berg

2013-01-07 17:10:46

Een dankbare bron van beeldmateriaal is natuurlijk het gedigitaliseerde beeldarchief van de stad Amsterdam zelf:

http://www.beeldbank.amsterdam.nl/beeldbank/indeling/detail/sortering/sk_datering_ASC/start/8?f_sk_collectie=Collectie%20Stadsarchief%20Amsterdam:%20prentbriefkaarten&width=420