Showcase

Mokum fonts (4)

Wednesday, 2 January 2013

Ik zal gisteren aan de keukentafel met mijn mobiel te zoeken naar voorbeelden van typische Amsterdamse letters voor het Mokum Fonts project. Dat doe ik nooit, want ik vind een mobiel te klein, maar ik had geen zin om achter de computer te gaan zitten. Ik vond een handvol foto’s met mogelijke letters en die heb ik meteen geschetst. Zoals de letters op de gevel van de voormalige Heineken brouwerij:

De letters zijn wat scheef en rafelig, maar het gaat om het letterbeeld. Als ik een stuk of 20 alfabetten heb, ga ik ze allemaal netjes uitwerken. Sommige letters zijn duidelijk gewoon niet goed. Ik heb meestal maar de helft van de letters en wat ik erbij verzin kan altijd beter. En misschien bestaan de alfabetten wel ergens compleet, dat wil ik ook nog uitzoeken voordat ik ze definitief ga maken.
Jon van den Berg attendeerde me op het boekje “Voor verbetering vatbaar” van Piet Schreuders. (Hier te lezen.) Daarin neemt Piet onder andere de belettering van het gebouw van de Kas Associatie onder handen. Links ziet u de lettering zoals die is, rechts Piets voorstel:

Van de laatste letter heb ik een compleet alfabet gemaakt:

Ik kwam ook een foto tegen van een logo van de Amsterdamse Lettergieterij. Dat was een tamelijk knullige lettering, die ik meteen heb uitgewerkt. Maar nu probeer ik die foto terug te googlen en ik kan hem nergens vinden!

Alle hulp bij dit project (tips, foto’s, commentaar) is welkom!