Showcase

Mokum fonts (9)

Friday, 11 January 2013

Bij het lezen en googlen over Amsterdamse letters kom ik op allerlei ideeën voor nieuwe alfabetten. Dat was eigenlijk niet de bedoeling. Ik wilde alfabetten maken die gebaseerd zijn op bekende letters uit het Amsterdamse stadsbeeld. Maar niet alleen zijn veel van die bekende letters een stuk minder mooi als alfabet dan ik zou denken, ik vind het maken van alfabetten op basis van een vage foto die ik stiekem fotografeer in een boekhandel minstens zo leuk.
Hier zijn weer wat recente Mokum Fonts:

Er zijn natuurlijk al veel vaker mensen geweest die alfabetten hebben gemaakt van de Amsterdamse School letters. Op de brochure “Versteende Welvaart” staat zo’n letter. Ik vind veel van die nieuwe versies te strak. Dat kan natuurlijk ook kinnesinne zijn, maar ik denk het niet. De charme van deze letters is dat ze juist niet strak zijn. Maar natuurlijk wel iets strakker dan wat ik er tot nu toe van heb gemaakt:

Sommige letters zijn gevormd met bakstenen. Dat is een aparte categorie. Ondanks de minimale mogelijkheden is langs deze weg vaak spectaculair resultaat bereikt, zoals bijvoorbeeld deze “Garage”:

Door hier een papieren alfabet van te maken blijft van de oorspronkelijke sfeer niets over, maar het is toch een mooi en typisch alfabet:

De letters op het Scheepvaart Huis heb ik volgens mij nooit gezien, maar dit is natuurlijk het soort letters waar dit hele project om begonnen is:

Om hier een enigzins bruikbaar font van te maken, moeten de letters een beetje aangepast worden. Daardoor gaat een deel van de effecten van de originele letters verloren, maar het blijft een geweldig alfabet:

Er zijn een aantal fraaie gevel-opschriften die zijn gemaakt met standaardletters. Omdat iemand ze met de hand heeft aangebracht, lijkt het origineler dan het is.

Ik vermoed dat de mensen die dit soort beletteringen deden een aantal voorbeelden hadden, die ze dan altijd een beetje aanpasten aan de locatie. Ik wil best alle variaties uitwerken, maar ik denk niet dat dit zinnig is. Ik kan zelf amper de verschillen zien.

Deze stikker vond ik ergens op een site:

Volgens mij heb ik deze stikker als kind gehad. De letters zijn prachtig, maar als alfabet iets minder spectaculair dan als toegepast op deze stikker:

Hoe nu verder met dit project? Ik heb werkelijk geen idee. Ik wil nog minstens tien alfabetten maken op basis van foto’s die op mijnbureau liggen. Maar dan…?

Comments:

rudi

2013-01-11 11:42:18

een rubriek voor de Z! Wellicht, als je er steeds een leuk stukje bijschrijft..

Jon van den Berg

2013-01-11 12:07:34

Dan contact opnemen met potentiele gegadigden die dit graag willen publiceren: tijdschrift Ons Amsterdam, uitgeverij Bas Lubberhuizen, uitgeverij De Buitenkant, dagblad Het Parool.
Die laatste heeft óók een móóie letter die past in het Amsterdamse straatbeeld en daarmee in dit sympathieke Mokum Fonts project.

Richard Keijzer

2013-05-31 20:09:21

Een beetje late reactie, maar ik vond deze site pas vandaag. Hilarisch, die entry over versteende welvaart (schitterend boek, trouwens, over de Amsterdamse School in Groningen.
Waarom vind ik dit nou hilarisch? Dat blijkt op: http://ristcard.nl/html/cohen.html

Groeten van Richard

Richard Keijzer

2013-05-31 20:15:49

Een beetje late reactie, maar ik vond deze site pas vandaag. Hilarisch, die entry over versteende welvaart (schitterend boek, trouwens, over de Amsterdamse School in Groningen.
Waarom vind ik dit nou hilarisch? Dat blijkt op: http://ristcard.nl/html/cohen.html

Groeten van Richard

Bokke

2014-01-04 10:29:59

Mooi werk dit! Heb ze allemaal bekeken en die van het scheepvaartmuseum lijkt op de manier waarop mijn vader schreef, geen letter zonde krul en hij moest altijd ‘leunen op de regel waarop je schrijft’. Keep it up!