Showcase

Gecijferd Amsterdam

Friday, 25 January 2013

Jeroen Klaver vind dat ik de Amsterdamse alfabetten niet alleen in een boek moet laten zien, maar dat ik er ook digitale fonts van moet maken. Ik mag dan wel eigenwijs zijn, ik luister ook wel eens als iemand iets zinnigs zegt.
Dat betekent niet alleen dat ik nu een boek over die software zit te bestuderen, en binnenkort een nieuwe computer ga kopen, maar ook dat ik van elk alfabet de cijfers ga maken. Plus de meest gebruikte leestekens. Op die manier kan iedereen die dat wil de alfabetten gebruiken, wat natuurlijk niet het geval is als ze alleen de 26 letters in een boek staan afgebeeld.
De afgelopen weken heb ik eigenlijk bijna elke dag alle vrije uren in dit project gestopt, en de agenda is vooralsnog nog vrijwel leeg, maar het zal niet altijd zo blijven, denk ik. Maar goed, je moet het ijzer smeden als het heet is.
Hier zijn de cijfers van de Notenkraker:

Het lastige aan de cijfers is dat ze zelden of nooit in de originele woorden, die aan de basis van de alfabetten staan, voorkomen. Bovendien zijn cijfers anders opgebouwd dan letters; bij veel van deze alfabetten passen eigenlijk geen letters. Om ze dan toch te maken, en liefst op een manier dat het niet stoort als je ze in combinatie met de letters gebruikt, is natuurlijk wel een leuke opdracht. Maar het was niet wat ik voor ogen had toen ik aan dit project begon!
Ik ga u niet alles laten zien, maar hier zijn er nog een paar:

In een aflevering van de wijkkrant van de Vondelpark- en Concertgebouwbuurt uit 2010 staat een artikel over de cijfers op de gevels. Ik vermoed dat er op de redacties van de wijkkranten nog wel meer informatie valt te halen. Ik denk dat ik maar wat personeel ga aannemen om dit allemaal voor me uit te zoeken.

Comments:

waa

2013-01-25 15:55:47

Je bent een held.

Jon van den Berg

2013-01-25 19:04:47

Ben benieuwd wie dat artikel heeft geschreven (wie is HI?).
Die extra dimensie vergroot de uitdaging die je al had, namelijk – wat vermeld je in het boek na de keuze van je cijfers en letters? De selectie van alfabetten gaat jou of je aan te stellen redacteur lukken, want je hoeft alleen maar te schrappen. De volgende uitdaging is wat je de alfabetten laat vertellen. Ik solliciteer naar de functie van redacteur. Om niet.

frits

2013-01-25 19:34:26

@Jon: je staat op de lijst! Maar vooralsnog is er nog geen officieel project.

Alfred Boland

2013-01-28 01:34:19

Kijk uit waar je aan begint bij dat digitaliseren. Als je daar A zegt, dan ben je nog niet jarig. Qua werk dan … consulteer iemand die dat professioneel doet. En denk na over de verhouding tijd / wat het je oplevert. Ik weet wel dat je daar niet om maalt maar evengoed.