Showcase

Geletterd Amsterdam (2)

Friday, 18 January 2013

Toen ik een jaar of dertien was ontdekte ik de boeken en bladen waarin over tekenen werd geschreven. Over hoe je een tekening maakt, wat voor materiaal je kunt gebruiken, enzovoort. Dat was ongelooflijk inspirerend. Ik tekende met een ballpoint in schriftjes en er ging een wereld voor me open toen ik ontdekte dat er meer en betere materialen waren.
Maar het meest indruk maakten de schetsen. Die kende ik niet, ik zag alleen de tekeningen zoals ze waren afgedrukt. Een schets laat zoveel meer zien!
Vandaag moest ik hier aan denken toen ik een gat gumde in het papier waarop ik het Zorgvlied-alfabet zat te tekenen. In het boek van Maarten Helle staan deze twee foto’s:

Het zijn de lastigste letters tot nu toe. Ik had al eerder een paar uur zitten knoeien op iets dat ik heb weggegooid. Vandaag waagde ik weer een poging en kwam iets verder, totdat ik door het papier heen ging. Ik gebruik goedkope ringband lijntjesvellen, en daar kan je niet onbeperkt op gummen. Maar ik heb een lichtbak, dus ik heb de bruikbare delen overgetrokken op een nieuw vel en toen bedacht ik wat ik net schreef. Ik heb de schets even onder de scanner gelegd:

En dit is de schets zoals hij was voordat ik hem ging inkten:

En dit is het voorlopige eindresultaat:

Comments:

toderu

2013-01-18 12:40:54

Ik vind schetsen net zo boeiend en vaak boeiender dan een eindresultaat. De weg ergens naar toe is meestal interessanter dan de eindbestemming. (Dat was wel weer voldoende wijsheid voor deze week)

Jon van den Berg

2013-01-18 21:15:30

Waarmee de Z van Geletterd Amsterdam is ingevuld. It’s not the road you’re walking, it’s the walking!