Showcase

De wonderlijke dierenwereld

Saturday, 19 May 2012

De staat waarin de omslag zich bevindt, en ook het ontwerp van de omslag, doen niet vermoeden wat voor ongelooflijk illustratiewerk het bevat. Het is gedaan door Studio Creazoni D’Ami, dus nou weet u nog weinig, maar de precieze namen moeten te achterhalen zijn.

Het boek is gewijd aan de reptielen en de insekten, precies de dieren waar ik niet erg mee heb. Wat ik vooral eng aan ze vind, is de manier waarop ze levende prooien opeten. En laat nou in dit boek dat op ongeveer elk plaatje in beeld te worden gebracht!

Het boek telt 94 bladzijdes, met gemiddeld twee tekeningen per bladzijde, en op minstens de helft wordt wel een levend dier verslonden. En zo goed getekend dat je het niet snel vergeet!

Het beeld dat op deze manier van de dierenwereld wordt gecreëerd doet de werkelijkheid weinig recht, vrees ik, al weet ik te weinig van dieren om daar boute uitspraken over te kunnen doen. Maar het is een dilemma dat ik bij vrijwel alle geillustreerde encyclopedieën en aanverwante boeken opmerk: ze dringen de lezer een idee op van hoe de wereld in elkaar zit, maar dat idee klopt niet. Dat ligt ten eerste aan de onwetendheid van de makers, maar er zit ook een commercieel oogmerk achter, een artistieke sensatiezucht en nog wat aspecten, waar ik langer over na zou moeten denken om ze in een zin te kunnen opsommen.

We zijn nu pas bij bladzijde 17 (!!!) en ik heb nu al meer dan voldoende inspiratie gezien voor drie weken nachtmerries en een levenslange bevestiging van de onmetelijke wreedheid en vraatzucht van reptielen. Terwijl ergens in mijn achterhoofd een zacht stemmetje zegt dat reptielen het grootste deel van hun dag slapen.

Comments: