Showcase

Henk Krijger

Wednesday, 16 May 2012

Van alle muziek die er ooit op plaat is verschenen, is een heel groot deel op ceedee verkrijgbaar. Dat geldt niet voor boeken en tijdschriften. Er moeten nog heel wat go’s opzij gezet worden voordat dit zover is, als het al ooit gaat gebeuren.
Vandaag heb ik wat kinderboekenillustraties gescand. Zoals die van Henk Krijger, gemaakt voor het boekje “Mallemolen”, in 1962 geschreven door Jac. van der Ster.

Ik houd erg van inkleuringen met een steunkleur. Nu vierkleurendrukwerk nauwelijks meer duurder is dan zwartwit, zie je weinig meer van dit soort werk. Bovendien moest destijds de kleur op een apart vel worden aangeleverd, in zwartwit, zodat de drukker dat vel met een kleurtje in de zwartwit tekening kon drukken. Dat mooi te doen, was een vak apart, zeker al je ook nog rasters gebruikte. Dat ambachtelijke is sowieso verdwenen, en daarom kijk ik graag naat tekeningen zoals Henk Krijger die maakte voor “Mallemolen”:

Het gaat om 15 illustraties, maar ik zal niet allemaal laten zien. Het mooiste vind ik onderstaande aap. Die wil ik wel op een T-shirt:

Comments: