Showcase

Jan Wesseling

Friday, 4 May 2012

Op Koninginnedag vond ik twee Pipo-boeken, die ik allebei kocht omdat ze zijn geillustreerd door Jan Wesseling. Ik heb al eerder iets van zijn Pipo-illustraties uit de Donald Duck laten zien, en het boek “Pipo en de Waterlanders” is van dezelfde geniale orde:

Het is van 1965 en Jan Wesseling maakte ruim veertig zwartwit illustraties voor dit boek en twintig in kleur. De zwartwit tekeningen zijn ook geweldig, maar ik ben vooral gecharmeerd van de vaak psychedelische kleuren die Jan Wesseling gebruikte. De tekeningen lopen helaas vaak door of rondom de tekst. Maar er blijven er genoeg over die ik u zonder al te veel moeite kan laten zien:

Hier zijn een paar van de zwartwit prenten, die ik toch te mooi vind om u te onthouden. Ik vermoed dat Jan Wesseling het al;lemaal in kleur heeft gemaakt, maar dat het te duur was om het allemaal in kleur te drukken. Dat zou betekenen dat, als ik het boek opnieuw ga uitgeven, als ik voldoende geld heb, het een explosie van kleuren gat worden. Maar goed, voorlopig moet u het doen met zwartwit. Ondanks dat werk van de bovenste plank is, kan ik het nog nergens op het Internet vinden:

Het andere boek is niet gedateerd, maar van een jaar of tien later, vermoed ik:

Er staan mooie tekeningen in, maar geen een zo mooi als het oudere werk van Jan Wesseling:

Sterker nog, veel van de illustraties vind ik helemaal niet mooi genoeg om te bewaren! Dit blog gaat uitsluitend over dingen waar ik enthousiast over ben, maar om u te laten zien wat ik bedoel is hier zo’n mindere prent:

Misschien had Jan er geen zin meer in, misschien was ie ziek, ik weet het niet. Maar het verschil met zijn eerder werk is zo groot dat het me raadselachtig voor komt.

Comments:

jan

2012-05-05 08:30:58

bij het zien hiervan komt het dorpsbibliotheekgevoel uit mijn jeugd naar boven, geen nieuwbouw met een marketingconcept, maar een omgetoverd herenhuis met muren propvol boeken. Ik kan het zelfs ruiken.

Milan

2012-05-05 22:54:14

Kicken! (Was leuk gisteren! Volgende keer betaal ik)

Bas Trimbach

2012-05-10 23:15:24

Dat laatste, volgens jou mindere, boek had ik als kind. Ik ben het kwijtgeraakt maar heb het door dit blog opnieuw gekocht. Die tekeningen vond ik als kind ‘eng’ en nu ik ze terugzie herken ik ze allemaal weer en vind ik ze nog steeds doodeng! Dit zijn geen kindertekeningen maar bizarre tekeningen voor volwassenen!