Showcase

Anti-school songs

Friday, 26 October 2007

Here is the second column I have written for the magazine that Aris de Vries is making. I have never seen the magazine, but I think it is about new media and school. I have a little corner in the magazine, where I write about songs that have to do with, eh, new media and school. This time I choose anti-school songs. To my surprise they are pretty hard to find.

Pink Floyd - Another brick in the Wall
Het lied dat wereldwijd de meeste mensen zullen noemen als hen gevraagd wordt naar een anti-schoollied, is uiteraard Another brick in the Wall. In 1980 was dat een enorme hit voor Pink Floyd, mede dankzij een geweldige animatie videoclip. Waarschijnlijk voorkwam het hoge meezing-gehalte en het onschuldig lijkende kinderkoor dat dit nooit het anthem voor een scholieren revolutie is geworden.Maar dat is dit lied wel, als je goed naar de tekst luistert.

Alice Cooper - School’s out
Alice Cooper verwierf in de jaren zeventig faam met het live elektrocuteren van kippen op het podium tijdens zijn optredens, en met zijn voortdurende problemen met drugs en alcohol. Maar hij had ook een paar geweldige hits, waaronder het nummer School’s out. Het klinkt als een late wraak op de vele scholen waar hij ongetwijfeld waarschijnlijk vanaf is gestuurd. School’s out for ever!

Herman Brood & Sjef van Oekel - Nooit meer terug naar die rotschool
Dit lied was het resultaat van een eenmalige samenwerking tussen twee Hollandse sterren, die allebei een succesvolle carrière hadden ondanks dat ze niet eens hun lagere school hebben afgemaakt. De tekst doet vermoeden dat Herman Brood het nummer in vijf minuten op een stapel bierviltjes heeft geschreven, maar er zitten voldoende mooie regels in om het nummer een plaats te gunnen in deze anti-school top vijf. “Nooit meer terug naar die rotschool, lekker swingen in de disco.” Ik kan me vaag herinneren dat het ooit is uitgebracht als singel en dat het zelfs een klein hitje was, maar de singel heb ik helaas niet in mijn bezit.

Els Molenaar - Gezakt of geslaagd
Oorspronkelijke een onvindbare singel, in 1966 uitgebracht op het Negram label. Maar gelukkig werd het plaatje opgenomen op de fenomenale verzamel CD From the kitchen to the garage. (En later trouwens ook nog op de Beat Meisjes CD.) De tekst is uitgesproken anti-school: “Gezakt of geslaagd, het kan me niks meer bommen, zonder dat papiertje zal ik er ook wel kommen, gezakt of geslaagd, ik zit er niet meer mee, werken voor een papiertje haalt m’n stemming naar benee.”
Ik vermoed dat men in 1966 in Hilversum dit plaatje niet mocht draaien. Zelfs anno nu zou dit lied nog steeds zwaar uit de toon vallen in een Nederlandstalig muziekprogramma.

Basisschool De Meteoriet - Steek de school maar in de brand
Ergens in de jaren zeventig organiseerde Seven-Up een liedjeswedstrijd voor basis scholen. De vier beste inzendingen mochten de studio in en de resultaten werden uitgebracht op een 33 toeren singeltje. Onze belangstelling gaat geheel en al uit naar het lied dat de vierde prijs kreeg toebedeeld door de niet bij name genoemde jury. Met een tekst als “Steek de school maar in de brand, zet de meester aan de kant, gooi je boeken maar in zee, wie doet er met ons mee?” hadden de leerlingen van basisschool De Meteoriet wat mij betreft de eerste prijs verdiend. De vraag is natuurlijk wat er van die jongens en meisjes terecht is gekomen.

Here is Els Molenaar with Gezakt of geslaagd:

Comments:

Branko Collin

2007-10-26 08:36:32

School van Supertramp kwam ook nooit echt als pro-school op me over.

Mijn middelbare school lag aan de Hogeweg. In de schoolkrant wist Arny Raedts in een strip op de een of andere manier de tekst van AC/DC’s Highway to Hell op onze school te betrekken. Maar dat is vrees ik beside the point. Hij heeft inmiddels (helaas) de tekenpen voor de fotocamera verruild, maar denkt nog <a href=“http://arnyzona.blogspot.com/2007/08/this-town-is-like-ghostown.html”>steeds</a> zo positief over zijn roots. :-)

Erik Buitenkamp

2008-01-23 14:22:23

Els Molenaar was mijn moeder. Ze is in 1994 overleden aan longkanker. We hadden thuis nog 1 singeltje maar helaas is die eens uitgeleend aan een oom en die is nu ook overleden. Het singeltje is dus ‘weg’. Wie kan mij helpen om nog een origineel singeltje van mijn moeder in mijn bezit te krijgen. 06-260 88 439

Hans

2009-05-21 04:28:04

Nice collection of anti-school songs. I didn’t know the Brood/Van Oekel-song, but I just listened to it on Youtube, good fun.
http://www.youtube.com/watch?v=UkGeLy68rvc

Another song that comes to my mind is the Neue Deutsche Welle-hit ‘Hurra hurra die Schule brennt’ by Extrabreit.
http://www.youtube.com/watch?v=UkGeLy68rvc

frits

2009-06-04 16:01:55

Extrabreit! Die had er inderdaad in gemoeten…

Ditmar

2009-12-07 11:41:03

Berichtje voor Erik Buitenkamp:

op volgende link een diskussie over Els Molenaar en het liedje, en hoe zij beet werd genomen door haar manager/DJ kollega. We weten niet of het John van Doren (nu David Alexander Winter) was die haar benadeelde. In elk geval heeft iemand op dat foreum nog de single van hat liedje.

http://forum.offshoreradio.org/viewtopic.php?id=5339

Eddy Kreischer

2010-09-18 12:43:14

Steek de school maar in de brand (De Meteoriet): ik ben het blonde jongetje vooraan op de foto. Opvallend detail: op de plek (in Spijkenisse) waar ooit de Meteoriet stond staan nu villa’s…Brand? Ik ben door onze lerares (tekst en muziek) wel aangestoken door het muziekvirus. Nog steeds mijn grootste hobby n.l. Ik ben ook benieuwd hoe het met de andere schoolbandleden gaat!?

Danny de Mol

2010-10-05 08:00:11

Ik zat ook in die megaband van Juff Nederhand.Leuke dag en het plaatje moet ik nog ergens hebben.
Ook ik was blond en nog zonder rimpels.
Was opzoek naar oude klasgenoten en kwam hier terecht.
Stuur me is een mailtje eddie..

Eddy

2010-10-05 20:46:15

Hoi Danny, je emailadres ontbreekt, die van mij is eddykreischer@gmail.com