Showcase

Reclame singels

Sunday, 18 October 2020

Het is lang geleden dat ik iets over reclame singels heb geschreven. Na het verschijnen van De Muzikale Verleiding (dat is samen met Dolf Hell schreef en waarvan ik nog steeds een handvol exemplaren heb die u voor een tientje kunt kopen) was ik het onderwerp een beetje moe. Maar dat is al jaren voorbij. Ik krijg en koop regelmatig plaatjes die ik nog nooit gehoord of gezien had en onlangs kreeg ik van Roland Vond zelfs een hele doos met reclame singels waarin flink wat onbekende vondsten zaten. Kortom, het wordt tijd om de draad weer op te pakken.
Om te beginnen zijn hier twee hoesjes waar nooit een plaatje in heeft gezeten:

Het zijn reclame-acties waarbij gebruik is gemaakt van de populariteit van grammofoonplaten. In het Pre-ma-tex hoesje moeten ooit bloemzaadjes hebben gezeten, in het Westertoren-hoesje zit een rond stukje karton:

Ik ben bovenmatig geinteresseerd in alles wat met dit rand-onderwerp te maken heeft. Over de chocolade-singels heb ik al vaker geschreven. Ik heb drie lege hoesjes van de firma Beukers & Rijneke, waar ooit plakjes chocolade in hebben gezeten:

Maar er zijn veel meer grammofoonplaatjes gemaakt die geen echte grammofoonplaten zijn. Het kan ook op deze manier:

Dit is wel echt een grammofoonplaatje, er zitten zelfs groeven in. Maar de groeven zijn leeg, er staat niks op.

De firma B+B maakte een hoes waarin een plak geperst hout zit:

Ik weet zeker dat u ergens in uw collectie meer van dit gimmicks hebt staan. Ik zou u zeer erkentelijk zijn als u me scans, uitleg en opnames wilt sturen, zodat dit project kan uitmonden in een fraai klein boekje.

Comments: