Showcase

Bill Watterson

Tuesday, 17 September 2013

Jan Hendrik van Oers is iemand die mijn leven al een paar keer een draai heeft gegeven door iets te doen waarvan hij zelf waarschijnlijk nauwelijks een herinnering heeft. Een mooi voorbeeld is dat hij een keer bij een feestje in een kroeg wegging en zonder iemand iets te zeggen alle hapjes betaalde. Hij is gul en mateloos. Het cadeau dat ik onlangs van hem kreeg is een bewijs:

Dit is een box met drie boeken, elk anderhalve kilo, met daarin alle afleveringen van de strip Calvin & Hobbes. “Het gaat vooral om de introductie”, zei Jan Hendrik erbij.
Ik ken de strip maar al te goed want ik heb meer dan de helft van de Nederlandse edities geletterd. Daar zou ik een lang verhaal over kunnen vertellen, maar dat kan ik niet zonder een paar mensen te beledigen, dus dat ga ik niet doen. Ik heb de introductie meteen gelezen en ik denk dat ik begrijp waarom Jan Hendrik wilde dat ik dit las.
Bill Watterson was een mislukte striptekenaar die nooit verder kwam dan wat slecht betaalde cartoons in slecht gelezen bladen. Maar hij hield vol en na tien jaar armoede en geen enkel uitzicht op verbetering van zijn situatie maakte hij een stripje over een jongetje en een speelgoedtijger en de rest is geschiedenis. Calvin & Hobbes is een van de beste strips ooit.
Na tien jaar stopte Bill Watterson met de strip om zich toe te leggen op schilderen. In tegenstelling tot de meeste andere succesvolle stripmakers wilde Bill Watterson niets weten van merchandising of andere spin offs van zijn strip. Ook wilde hij niet dat zijn strip door anderen werd voortgezet. En let wel, dit gaat om miljoenen. Hoeveel mensen zijn zo trouw aan hun idealen? Na zo’n introductie wordt het herlezen van de strips een nog groter feest dan het al is. Mocht u de komende week een gat in dit blog ontdekken, dan is dat de schuld van Jan Hendrik.
En hier zijn de laatste collages die ik van het pakpapier van Jon van den Berg kon maken:

Comments:

Jon van den Berg

2013-09-17 22:16:29

Da’s een mooi en bijzonder kado.
In 1990 hield Watterson deze beroemd geworden speech voor de afgestudeerde studenten van het Kenyon College:
http://web.mit.edu/jmorzins/www/C-H-speech.html
Later is die speech briljant verstript door Gavin Aung, geheel in de stijl van Calvin & Hobbes:
http://zenpencils.com/comic/128-bill-watterson-a-cartoonists-advice/.
Lees en kijk en geniet!

Arjen

2013-09-17 22:46:06

“http://web.mit.edu/jmorzins/www/C-H-speech.html”: http://web.mit.edu/jmorzins/www/C-H-speech.html

Roland Vonk

2013-09-18 10:47:45

Mooi verhaal, Frits.

Roland Vonk

2013-09-18 10:53:01

En fantastisch, die verstripte toespraak.
Herkenbaar ook.
Het idee dat je vooral gelukkig wordt van dingen die voor jou persoonlijk betekenis hebben.
Je niet te veel aantrekken van maatschappelijk ‘aanzien’, van ‘succes’ in de ogen van anderen.

Jon van den Berg

2013-09-19 22:35:36

“With luck, you’ve also had a spark of insight or interest you’d never had before. Cultivate that interest, and you may find a deeper meaning in your life that feeds your soul and spirit. Your preparation for the real world is not in the answers you’ve learned, but in the questions you’ve learned how to ask yourself.”
Zo is het maar net.

Jon van den Berg

2013-09-21 19:18:07

Op 15 november komt in de Verenigde Staten de Calvin & Hobbes-documentaire ‘Dear Mr. Watterson’ uit. Het wordt geen film over het leven van de striptekenaar maar onderzoekt hoe een ‘simpele’ strip zo populair kon worden en zo’n impact kon hebben:
http://www.demorgen.be/dm/nl/2908/film/article/detail/1669854/2013/07/16/Calvin-Hobbes-documentaire-vanaf-november-in-de-bioscoop.dhtml

Arend

2013-09-22 20:55:05

Dat is inderdaad een indrukwekkend cadeau. De tekenstijl is prima, maar helaas ontgaat mij de clou van die strip altijd.