Showcase

Presentatie

Friday, 13 September 2013

Als ik dit schrijf is over zes uur de presentatie van de Het Geluid van Amsterdam-krant. Zoals altijd lijkt het allemaal te lukken, ondanks dat het leven in de aanloop naar vanavond een ingenieuze samenzwering lijkt te hebben georganiseerd om me vooral bezig te houden met zaken die niets met de presentatie te maken heeft.
Gisteren heb ik een tuinhuisje in Amsterdam Zuid opgeknapt. Dat was afgesproken dus ik had weinig keus. Ik had liever thuis gebleven om de presentatie voor te bereiden, maar het werk bleek een goede gelegenheid om nog eens te overdenken wat ik tijdens de presentatie ga vertellen. Ik had een verhaal bedacht dat ik gisteren toch niet zo geweldig vond en dus heb ik gisteravond iets anders bedacht. Het wordt een mini-lezing met beeld en geluid, dus ik heb ook foto’s ingescand en fragmenten van platen op ceedee gezet. Om te voorkomen dat ik weet wat ik precies ga zeggen, ga ik er vandaag niet meer aan proberen te denken.
Het tuinhuisje telt twee kamers, met verwarming en stromend water. Het is ooit eerder opgeknapt, maar er was een lekkage en daarna hebben de vorige bewoners er waarschijnlijk geen voet meer gezet. Leuke klus! Nadat ik alle schimmel van de muren en plafonds had verwijderd en de boel grondig schoongemaakt, viel de schade best mee. Met beetje gips en verf wordt het een prachtig huisje. Ik ga er volgende week nog twee dagen werken, maar dat is feest. Vooral ook omdat ik nieuwe grondverf heb:

Wouter Hennink had deze verf ontdekt en was er zo enthousiast over dat hij voor mij een pot kocht. Het is veruit de beste watergedragen verf die ik tot nu toe heb gebruikt. Ik ga nu ook de lak proberen; het is niet altijd gezegd dat de lak dan ook even goed is. De grondverf van de Praxis is bijvoorbeeld ook goed, maar hun watergedragen lak is hopeloos.
Het huisje was leeg. Maar als binnenhuis-archeoloog vond ik achter de radiator en tussen de kastplanken zaten toch weer wat sporen van de vorige bewoners:

Onze dochter bedacht dat ik vanavond mijn lezing zou moeten beëindigen met een foto met zijn waarop ik de krant zit te lezen. Die heeft ze dan ook meteen gemaakt:

Voor de mensen die vanavond naar de presentatie komen, is er naast de krant ook nog een mini-ceedeetje.

Dit ceedeetje is alleen voor deze speciale gelegenheid. Fake Booy maakte een prachtige verpakking, ik klets het aluminium vol met wat verhalen over Amsterdamse geluiden. Dat ga ik vanavond om half zes ook doen, maar dan andere verhalen uiteraard. Er is materiaal genoeg!
Overigens, de krant is zolang de voorraad strekt te koop bij Gifted of door 10 euro over te maken naar Frits Jonker, Amsterdam, giro 3864382.

Comments:

Esther

2013-09-13 12:51:00

Tot straks bij de presentatie!

Jon van den Berg

2013-09-13 22:59:14

Het was een prachtige middag Frits, en een mooie lancering van je nieuwste project. Je presentatie was vlekkeloos want rechtstreeks uit je hart. Dank! Fake Booij zag het in een keer goed – natuurlijk moest het een krant zijn. Dank dat ik er bij kon zijn.

Jon van den Berg

2013-09-13 23:01:43

En dat op vrijdag de dertiende! Ach, over dattien weke, op dattien december twaidoezenddattien, is het weer vrijdag de dattiende.

Jon van den Berg

2013-09-14 12:45:16

Leuke radio-show Frits. Had van mij n uur mogen duren.
Je dát Mokum een Joods woord is voor “plaats”. Aanvullend: oorspronkelijk heette het westelijke deel van de Dam tot in de 16e eeuw Plaetse. Dat verklaart veel. Groet!

Roland Vonk

2013-09-15 15:24:56

Ik maak een tientje over.
Cd sla ik – uiteraard – ook niet af.
Of zijn ze op?

Federico van Kranen

2013-09-15 15:27:11

toen ik pal voor vertrek in de gaten kreeg dat bij het drukwerk dat je me in handen had gegeven ook een consumptiebon zat wou ik die een goede bestemming geven. Een blond meiske dat voor mij stond bood ik het aan, waarop ze zei “nee, daar moet je zuinig op zijn, het is een echte Frits”. Toen realiseerde ik mij dt het je dochter was. Iets om heel trots op te zijn, nietwaar?